Heli Künnapas: kes võib kritiseerida presidendipaari?

Heli Künnapas
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Künnapas.
Heli Künnapas. Foto: Erakogu

Meedia on täis Evelin Ilvest võõra mehega. Vastik! Mitte presidendiproua käitumisest ei taha ma rääkida, vaid meie inimestest. Ise lahutatuna ei ole ma tõesti inimene, kellel oleks õigust sellist käitumist kommenteerida. Ja kas teistelgi Eesti inimestel on?

Puutumatuse puudumine

Praegu pole meil miski püha ega puutumatu. Oleme hirmus uhked selle üle kogu aeg. Ka presidendipaari kohta võib igaüks igal ajal öelda mida iganes. Neid võetakse tavaliste inimestena, mitte meie riigi esindajatena. Presidendipaari riietus, toitumine, väljaütlemised, tegemised, käimised on luubi ja kritiseerimise all, nagu mingitel naeratuse eest kuulsaks saanud põhiharidusega tibidel või musklite pumpamisest elutöö teinud meestel. Rääkimata aruteludest, et kui palju kulub Ärma talu või Kadrioru lossi ülalpidamisele. Ei mingit keskendumist nö erialasele tööle presidendipaarina, riigi sümbolina.

Tagurlikud traditsiooninõudjad

Kooseluseadus on jaganud Eesti rahva suht selgepiiriliselt kaheks – pooldavad uue ajastu inimesed ja vastuolevad tagurlikud ning vanamoelised traditsioonidest kinnipidamise nõudjad. Just sellise sildistamise ning sisulise arutelu puudumiseni oleme minu arust sel teemal jõudnud. Kõigil tundub olevat sel teemal seisukoht ning enamasti selle muutmine pole võimalik.

Kooseluseaduse vastastele, kelle hulka ka mina kuulun, on soovitatud olla avatumad, sallivamad, erisusi arvestavamad ning mitte sekkuda inimeste eraellu.

Anonüümsed sõnaseadjad

Eestlaste isu teineteise järele anonüümsetes kommentaariumites on vana teema. Selgi korral on presidendiproua virtuaalselt lõhki kistud ja häbiposti riputatud. «Kuidas nii tohtis, ise veel sellisel ametikohal?,» kõlavad hüüatused.

Jah, ma toetan seda, et abielu on püha. See on mehe ja naise vaheline liit, mis luuakse üks kord elus. Samuti tean enda näitelt, et esimese abielu lõppemine oli üks paremaid asju, mis mu elus sai juhtuda. Saan aru, et on normaalne, et inimestel on suhetes probleeme. Neid lahendatakse erinevalt. Kui lained on pea peal kokku löönud, siis ehk ei ole need lahendused mõnikord parimad. Sellegipoolest jääb mulle arusaamatuks inimeste ülbus anonüümsetena teise inimese käitumist kommenteerida.

Presidendipaari arvustatakse kui modelle, näitlejaid jms. Puudub igasugune austus traditsiooni ja institutsiooni ees. Seega pole puutumatuse hüve. Samas ootame neilt teisiti käitumist kui keskmiselt eestlaselt, sest nad peaks oma traditsioonilist rolli hästi välja mängima.

Otsustagem nüüd ära, kes me olla tahame – uuendusmeelsed ja kõigele avatud või pigem mingeidki põhiväärtusi säilitavad ja järgivad? Ärme nõua teistelt seda, mida ise täita ei taha. Kui nõuame eraelu puutumatust ja igaühe õigust oma eluviisi üle otsustada, siis jätkem ka presidendipaar rahule. Ükskõik, kas ja millised nende probleemid on, ma tahan näha ideaalse kooseluga inimest, kes poleks probleemide kuhjudes rumalalt käitunud. Pealegi võib mõni esmalt rumalana tunduv käitumine lõpuks olla hoopis hea lahendus. Vähemalt selle inimese jaoks.

Kui me ei suuda Eestis austada presidendipaari kui meie riigi esindajat, sümbolit, siis pole meil ka õigust sekkuda nende eraeluliste küsimuste lahendamisse! Kui me ei suuda ise alati ideaalselt probleeme lahendada, siis ei saa me seda nõuda ka presidendilt ja tema abikaasalt, kes on samuti normaalsed ja tavalised inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles