Jarmo Mäkelä: kes määrib Soome mainet?

Jarmo Mäkelä
, YLE välistoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: Pm

Mais ja juunis ilmus Venemaa meediakanalites kokku 149 Soomet mainivat uudist. Arvesse on võetud kõik uudised nii majandusest, kultuurist, teadusest kui ka poliitika valdkonnast.

Sellesse perioodi langes näiteks peaminister Vladimir Putini palju tähelepanu äratanud Lappeenranna visiit.

Neist uudistest 42 ehk ligi kolmandik olid pärit Johan Bäckmanilt – kas nii, et teda mainiti otsese allikana, või oli tema käsitletava teema liikvele laskja.

Venemaa on suur maa ja seal on palju meediakanaleid. Enamik Soome kohta käivatest uudistest on lühikesed, asjalikud ja fakte nentivad, ehkki suure hulga seas on alati ka mõningaid kummalisusi.

Aga kui üksainus isik valitseb kolmandikku Soome kohta käivatest uudistest, võib seda pidada juba Soome ja Venemaa suhete seisukohalt tähele­panuväärseks seigaks. Soome välisministeeriumist või saatkondadest ilmus samal ajal uudiseid alla kümne.

Vabariigi president Tarja Halonen mõistis äsja karmilt ja õigustatult hukka need pätid, kes ründasid Aleksanterikatul suitsupommide ja pipragaasiga Helsinki Pride 2010 rongkäiku. Ta arvas, et selle vahejuhtumi tõttu on Soome kaotanud salliva ja tsiviliseeritud maa maine.

Vaatasin läbi pärast seda vahejuhtumit ilmunud tähtsamad välismaised ajalehed. Esikülgedel rongkäigu ründamine mainimist ei leidnud ning ega sellest ka sisekülgedel suurt juttu polnud.

Hinnangulisi kommentaare polnud ühtegi. Seksuaalvähemuste oma seltskonnas liigub info üle piiride muid teid mööda ning nende hulgas on Soome maine kindlasti saanudki kurvastava löögi.

Aga hämmastav on hoopis see, et kui kümneid miljoneid tavalisi venelasi, nii homosid kui heteroid, allutatakse nädalast nädalasse Soomet, selle ametnikke ja soomlasi halvustavale ning valeinfot sisaldavale kirjasõnale, ei paista see meie presidendi und häirivat.

Venemaa meedias ilmunud Soomet puudutavate uudiste analüüs paljastas muudki huviväärset. Kui Johan Bäckman veel lihvis oma tehnikat Eestis – enne kui sai sissesõidukeelu –, esines temaga paralleelselt Eesti ja eestlaste kritiseerijana üpris tihti Sami Lotila, kes tegutseb uuemal ajal Tamperes Hymy peatoimetajana.

Lotila pole oma vanu kombeid unustanud, vaid on Venemaa meedia rõõmuks jätkanud Eesti arvustamist ka oma uues ametis.

Siin on näide Hymys avaldatud tekstist, mida venelastele vahendas Golos Rossii: «Mulle tundub tihti, et Eesti eliit või poliitikud üritavad oma rahvast hävitada. Tulemused on muljetavaldavad!

Juba 40-aastane eestlane on halliks läinud, väsinud, kibestunud ja valmis surema… nagu teada, on eestlased laisk rahvas, kes meeleldi söövad ja joovad ohjeldamatult, ja et tavalistele soomlastele ja rootslastele on Eesti mahajäänud, koomiline alkohoolikute Disneyland.»

Kriminaalseadustiku 11. peatükist leiame pügala, kus räägitakse kuritegudest inimsuse vastu. «Kes avalikkuse ees levitab ütlusi või muid teateid, milles ähvardatakse, laimatakse või solvatakse mõnda rahvusgruppi, rassi või usurühma või nendega võrdsustatavat muud rahvarühma, sellele tuleb määrata rahvarühma vastu viha õhutamise eest trahv või vangistus kuni kaheks aastaks.»

Miks ei järgita seda seadust ka siis, kui laimamise ja solvamise objekt on meie rahvaga sõbralikes suhetes elav sugulasrahvas?

Juunis avaldas Komi portaal (komipress.ru) tõlkija Jukka Mallineni juhitava kodanikuühenduse kirja, mida võib pidada Venemaa meediale suunatud pöördumiseks, et ei kasutataks allikana Johan Bäckmanit, sest ta õhutab viha soomlaste ja Soomes elavate venelaste vahel. See kiri esindab meie aja isamaalisust ning õiget sõpruspoliitikat.

Artikkel ilmub täna  Soome ajalehes Maaseudun Tulevaisuus. Postimees avaldab selle autori ja väljaande loal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles