Ott Tammik: heategevus või terrorism?

Ott Tammik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tammik
Ott Tammik Foto: Toomas Huik

Juunis andsid 87 USA senaatorit allkirja, et uuritaks, kas pidada terrorismi toetavaks rühmituseks Türgi heategevusorganisatsiooni I.H.H., mille aktivistid üritasid 31. mail humanitaarabilaevaga Gaza mereblokaadist läbi murda.

Kokkupõrkes lasid Iisraeli mereväelased maha üheksa türklast, rikkudes seega Türgi ja Iisraeli vahelised suhted. Analüütikud küsivad, kas lääne ja islamimaade suhete parandamise võtmeriigiks peetu on arengu peatanud.

Kriitikud süüdistavad humanitaarorganisatsiooni selles, et see on seotud poliitikaga ning on Türgi valitsuse hüpiknukk.

Riigivõimud küll eitavad seda, kuid New York Timesile rääkis anonüümne Türgi ametnik, et humanitaarreisile olid valmis minema ka kümme parlamendisaadikut, kes alles välisministeeriumi hoiatuste järel sellest plaanist loobusid.

Veel rääkis lehele Istanbuli ülikooli terrorismiekspert Ercan Citlioglu, et Gaza missioon oli Türgi valitsuse strateegiline võit ning maailma tähelepanu saanud aktiviste peetakse moslemiriikides kangelasteks.

Kangelasi oleks aga vaja ka Türgi territooriumil. Türgi heategevusorganisatsioon on väga mures palestiinlaste olukorra pärast Gazas. Samal ajal on nende enda kodumaal alla surutud kurdid. Tekib küsimus, kas heategijad ei peaks esmalt muretsema kurdide pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles