Kangelaskoerast uurimisaluseks

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseikoer Macho
Politseikoer Macho Foto: Politsei

Politseikoera juhi seisukohalt oli see tehniliselt eeskujulik kinnipidamine. Vastuhakkaja kahjutuks tegemisel võib teoorias minna palju kehvemini – et koer haarab inimese käest või jalast, mis sisaldavad olulisi artereid ja närve.

See, et koerajuht suunas teenistuskoera kihvad vastuhakkaja tagumikku, oli parim variant. Kui nii sobib kannatanu seisukohalt muidugi öelda. Kuskilt ei paistnud, et sellest haardest puhutakse lõkkele skandaal.

Enne seda olid viieaastane saksa lambakoer Macho, ametliku nimega Golttvizen Hof Miro, ja tema koerajuht kohanud vaid edu ja tunnustust. Kahel viimasel aastal võitis Macho Põhja prefektuuri kutsemeisterlikkuse võistlused. Rotary klubi valis ta Eesti parimaks.

Tema tuntumate juhtumite hulka jääb aasta tagasi Tallinnas Lasnamäel Vana-Kuuli bussipeatuses toimunud tapmise lahendamine. Päevi pärast kuritegu võttis sündmuspaigale toodud patrullkoer Macho sündmuskohal otsejoones suuna võpsikusse ja juhatas politsei bussipeatuses nooruki maha lasknud ja end hiljem tapnud mehe laibani.

Demonstratsioonesinemistel saatis Machot vaimustunud laste ja täiskasvanute aplaus. Ja nüüd äkitselt uurimisalune.

Sõites tol õhtul väljakutsele Patarei vanglasse, paistis kõik pealtnäha olevat lihtne. Machol oli käsil puhkuse-eelne viimane töövahetus. Selle lõpuni jäi vähem kui viis tundi. Eelnenud õhtu oli toonud kolm pealtnäha tühist väljakutset. Patareisse sõit tundus neist tõsiseim, kuid ei midagi üliväga erilist – massikaklus.

Vastuhakkajate rahustamiseks piisab tavaliselt pelgalt politseikoera haukumisest. Nii võinuks olla seegi kord. See, et Macho politseinikega maas väänlevat korrarikkujat tagumikust hammustama pidi, polnud ette plaanitud. See olnud sund­olukord.

Pealtnäha kõik toimis. Tagumikku klammerdunud Macho jäi ootama koerajuhi käsklust «Anna!». See tähendab, et koer peab haarde vabastama. Üldjuhul lõpevad sellised olukorrad vastuhakkajale traumapunktis õmblemisega, mistõttu ei ole koeraga sekkumine politseis sage praktika.

Võib-olla algas just seetõttu siit meediakampaania, kuhu pikiti sisse pooltõdesid või siis suisa valetati. Võtkem või süüdistajate väide, et pikalt Soomes elanud kannatanu on puhta minevikuga mees. Soomest tulnud info räägib midagi muud.

Või siis väide, et koer hammustas kannatanut kulmust. See võiks olla tõsi, juhul kui kannatanu pea asuks seal, kus tema tagumik. Ilmselt põhjustas näohaava hoopis kinnipidamise käigus kannatanu näoga kruusa surumine.

Eesti parimaid koerajuhte ja tema koer sattusid ootamatult kriminaaluurimise alla. Kriminaalse maailmavaatega noorukid nõuavad politsei verd. Kõik olevat videos. Neidsamu videoid uurisid sel nädalal Soome politseikoerte koolitajad. No aga milles teil seal probleem on, küsisid soomlased pärast asja läbivaatamist. Vastused peab andma sisekontrolli kriminaaljuurdlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles