Argo Ideon: miljardäri vaevad

Argo Ideon
, Poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Pm

Vene oligarh Gennadi Timtšenko (61) on üks maailma rikkamaid inimesi. Täpsemalt 79. kohal, kui uskuda Forbesi tänavust tabelit – Venemaal aga seitsmes. Tema hinnanguliselt umbes 14,5 miljardi dollariline varandus pärineb nafta- ja gaasiärist. Bloomberg hindab küll tema varandust umbes poole väiksemaks.

Timtšenko on lisaks Venemaale ka Soome kodanik, ning USA võimude andmeil on tal kolmaski kodakondsus, sünnipaiga Armeenia oma. Tegelikult on ta küll pikka aega elanud hoopis Šveitsis.

Viimasel ajal on aga rahvusvahelist äritegelast tabanud mõningad ebameeldivused. Nimelt pani USA ta märtsikuus sanktsioonide nimekirja kui Vladimir Putini siseringi kuuluva isiku. Vahetult enne nimekirja avaldamist müüs Timtšenko oma tähtsaima ettevõtte, Gunvori osaluse. USA rahandusministeeriumi väitel «Putinil on investeeringud Gunvoris ja tal võib olla ligipääs Gunvori rahale».

Nüüd, uues sanktsioonilaines sattusid USA musta nimekirja Timtšenkoga seotud firmad, näiteks Volga Group. Seega polegi väga imestada, et kui Vene uudisteagentuur ITAR-TASS avaldas mõne päeva eest üpris haruldase pikema usutluse Timtšenkoga, kõlas seal avaküsimus miljardärile: «Mille pärast kannatate, Gennadi Nikolajevitš?»

Kel keeleoskus võimaldab, soovitan seda intervjuud kindlasti algupärandis lugeda, kuna tegu on mitmeski mõttes valgustava tekstiga. Mõtlesin, mida võiks Eestis tuua paralleeliks, ja ei leidnudki head võrdlust.  See olukord, kus Tallinna TV intervjueerib näiteks Keskerakonnale sõbralikke ärimehi Oliver Kruudat või Urmas Sõõrumaad, ilmselgelt ei kanna välja.

«Nüüd on mul faktiliselt väljasõidukeeld,» räägib Timtšenko usutluses. «Perekond läks suveks Lõuna-Prantsusmaale, kus me tavapäraselt igal aastal puhkame, aga mina olen sellest kõigest ära lõigatud. Kodustest, armsaks saanud koerast…» Koerake Romi, nagu selgub, on Putini labradori Koni (Connie) kutsikas. Seda tüüpi detaile leidub usutluses piisavalt, ning miljardär saab lugejale seeläbi ilmselt lähedasemaks – näed, pole ülirikkurilegi inimlikud jooned võõrad. Päris hulk auru on ses jutus kulunud tõenduseks, et hoolimata oma Soome passist, Šveitsi kodust ja Prantsuse puhkustest on Gennadi Timtšenko ikkagi läbi ja lõhki vene inimene, kes peab oma kodumaaks Venemaad. Tema kahekordses majas valitseb stiilina sotsialistlik realism.

Euroopasse võiks mees ju tegelikult reisida, kuid oma jutu järgi kardab CIA provokatsioone. Eralennuk Gulfstream seisab – USA sanktsioonid ei luba seda kasutada ega teenindada. Visa ja Mastercard ei tööta. Nende asemel tuleb kasutada sularaha. «Kohvrike?» huvitub intervjueerija, kuid miljardär vastab rahulikult: «Seni pole pintsaku taskud veel välja veninud.»

Selline keeruline elu siis Vladimir Putini lähedasest sõbrast suurärimehel, suvel 2014.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles