Vahur Koorits: kas ajateenistus kestab veel 100 aastat?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Koorits
Vahur Koorits Foto: Ergo Kuld/Postimees

Veel sada aastat, pakkus kaitseminister Jaak Aaviksoo ajateenistusel põhineva kaitseväe mudeli kasutamise kohta. Ajateenistuse eesmärk on toota sõja puhuks palju reservüksuseid, mida saaks kohe võtta ja rindele saata. Kuna ainus reaalne oht Eesti territooriumile on Venemaa, siis ennustab Aaviksoo järelikult Venemaa ohu püsimist mingil kujul vähemalt sajandi.



Sellele ennustusele on keeruline vastu vaielda, ent ka sellega nõustuda on keeruline, sest see eeldab Venemaa käitumise ennustamist. Kuna Venemaa pole aga demokraatlik riik, siis on see omajagu raske. Kas või viimase kahe aasta jooksul on Venemaa käitumine teinud suure pöörde ülimast agressiivsusest suure leplikkuseni; kes aga teab, millal Venemaal valitsevad tuuled uuesti pöörduvad.

Kuna kaitseväe ülesehitamine võtab aastakümneid, siis tuleb leppida teadmisega, et Venemaa võib jääda ohtlikuks ka siis, kui muutused Venemaal on juba väga silmapaistvad. Parem karta kui kahetseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles