«Kangelaslik» Donbassi laskur

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Vsevolodovitš Girkin
Igor Vsevolodovitš Girkin Foto: A.Peegel

Neljapäeva õhtul, veel enne kui kuulsime, et Ukrainas kadus radariekraanilt järjekordne Malaisia reisilennuk, kelkisid separatistid suhtlusvõrgustikus Vkontakte järjekordse lennuki allatulistamisega. «Torezi läheduses tõmbasime just maha lennuki, An-26. See lebab kusagil Progressi kaevanduses. Me hoiatasime teid – ärge lennake meie taevas,» seisis leheküljel, mille omanikuks peetakse Ida-Ukraina separatistide liidriks tõusnud moskvalast Igor Vsevolodovitš Girkinit, keda tuntakse enam hüüdnime Strelkov – Laskur – järgi.

Sealsamas kinnitati ka, et tsiviilisikud viga ei saanud. Hilisõhtul avaldas Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) ka väidetavalt separatistide vahel peetud telefonivestluse, kus jõuti lennuki allakukkumispaika uurides tõdemusele, et ohvrid on just nimelt tsiviilisikud, palju tsiviilisikuid, ja kuskil ei paista relvi, vaid ainult isiklikke hügieenitarbeid, lennukiosi ja surnuid. An-26 on küll Boeing 777st oluliselt väiksem, ent siiski toetab see spekulatsioone untsu läinud katsest võtta maha Ukraina sõjaväe varustuslennuk.

Sellesama Strelkovi lehekülje tunnistasid separatistid kähku «fännileheks», millel pole pistmist konkreetse isikuga. Postitus aga kadus samamoodi nagu separatistide möödunud kuul internetti postitatud teade, et neil on nüüd Buk-raketisüsteem. Viimasest on rääkinud ka Strelkovile omistatav Vkontakte lehekülg, mis võttis kiiresti suunaks Ukraina võimude süüdistamise 298 inimese elu nõudnud katastroofis.

Muu hulgas tähendas see ka teooriaid, et lennukis olnud inimesed olid juba varem surnud – seda tõendavat liiga vähe verd sündmuskohal ja liiga ruttu levima hakanud laibalehk. Samuti olevat õnnetuspaigas liiga palju meditsiiniseadmeid, mis tõestavad, et tegu polnud mitte tavalise lennuga, ja näha on, et «Ukraina võimud on kõigeks võimelised». See pole enam kuidagi erinev Tšetšeenia liidri Ramzan Kadõrovi väidetest, et mägedes varitsevad vaenulikud zombi-sõdalased.

Kas Vkontakte lehekülg esindab Strelkovi ennast või tema fänniklubi, kes kibeles lennuki alla kukutamist suure saavutusena omastama, ei ole praegu võimalik kindlalt väita, ent tähelepanuväärne mees on ta küll – Vene sõjaväeluuraja, auastmelt kolonel, keda võib nimetada «laskuriks» igas konfliktis. Tema pagasisse kuulub osalus nii Transnistria, Bosnia kui Tšetšeenia konfliktides.

Ukrainas kuulutas isehakanud Donetski rahvavabariigi peaminister Aleksander Borodai Strelkovi kohalikuks kaitseministriks ning teda peetakse Ida-Ukraina venemeelsete separatistide mõjukaks liidriks.

Tegude kõrval on 43-aastane Strelkov varem silma torganud ka kirjutistega – ta on siiani paremäärmusliku ajalehe Zavtra agar kaastööline. Seal tegutses ta juba üheksakümnendatel koos Borodaiga, nii et Ida-Ukrainas laineid löövad mehed on tegelikult vanad sõbrad ja koos teisigi konflikte näinud.

Ukraina julgeolekuteenistus algatas Strelkovi vastu kriminaalasja juba aprillis – veel enne kui mees uudistes igapäevaseks tegelaseks sai, peeti teda üheks peamiseks Moskva käske täitvaks värbajaks ja organisaatoriks ning seda mitte ainult Ida-Ukrainas, vaid ka Krimmis.

Zavtra veebilehel avaldati artikkel, kus Strelkov tunnistatakse peaaegu messiaks, kes kannab Novorossija, vabaduse ja jumaliku õigluse ideaale ning juhib võitlust mitte ainult Donbassi ja Venemaa, vaid kogu inimkonna nimel, kannatades halastamatute globaalset võimu hoidvate oligarhide huvide tõttu. «See on tuleviku ideoloogia, ideoloogia kogu maailmale,» kinnitab Zavtra, mis esindab küll äärmuslasi, ent selliseid, kellel on praegu märkimisväärne toetus ja võimalus mõjutada Malaisia lennukiga juhtunu uurimist.

Strelkovi võimaliku seose Ida-Ukraina lennukatastroofiga peab selgitama uurimine, ent kuid kestnud konflikti püsimisel on tal selgelt oluline roll. Ta on küll isiklikult videopöördumistes kurtnud, kuidas idaukrainlased pole just liiga palju huvitatud tema armees võitlemisest, ent Ukraina terviklikkuse tunnistamine ja relvade maha panemine ei paista Strelkovi tulevikuplaanide hulka kuuluvat – ja tal on mõjukaid mõttekaaslasi, kes ühinevad hüüetes, et tegelik kurjategija on Ukraina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles