Juhtkiri: made in Finland*

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvatav uus Soome peaminister Alexander Stubb kehastab põhjanaabrite pool ning ehk laiemaltki trendikat poliitikut. Suurelt jaolt seda 46-aastane Stubb kahtlemata ongi, veel tugevamalt aga näib ta avalikkuse jaoks dünaamilise mehena, kes ei seisa hetkegi paigal. Umbes nagu märulifilmi «Kiirus» buss, millel on keelatud seisma jääda.

Ta süstib ühtevalu Oulust Brüsselisse või Helsingist Kagu-Aasiasse, promodes väliskaubandusministrina Soome ettevõtteid ning Made in Finland tooteid. Kui Stubb pole parajasti sedaviisi hõivatud, rähkleb ta mõnel triatlonil, kirjutab agaralt kolumne (tänavu kevadeni ka Postimehes), säutsub Twitteris või kätleb kusagil avalikus kohas kodanikke, kuulab ära lihtsa inimese muresid ja kogub tagasisidet.

Ühtviisi on ta kodus nii Euroopa parfüümihõngulistes võimukoridorides kui mõne depressiivse väikelinna turuplatsil.

Alati laitmatu, hoolitsetud välimusega, otsekohese jutuga poliitik on popp Soome noorte seas ning üldse mõjub vana kooli parteijuhtide (Soomes näiteks sotsid või Keskerakond) taustal justkui värske tuuleõhk. Sotsiaalmeedia põhjal võib temast jääda lausa ideaalne mulje. Kuigi ta enda sõnade järgi: «Poliitikud ei ole täiuslikud. Vähemalt mina mitte.»

Valitud laupäeval Lahtis Soome paremerakonna Kokoomus uueks esimeheks, rõhutas Stubb eilses programmkõnes, et Soome riigivõla suurendamine tuleb lõpetada. «Meist on isekas, isegi moraalitu, elada võlgu ja saata arve meie lastele.» Samas näiteks Soomes palju kära tekitanud ja ebapopulaarne lastetoetuste kärpimine on Stubbi hinnangul võimalik «struktuurselt üle vaadata», kui kokkuvõttes säästueesmärgist ei tingita.

Kui Stubb pärast jaanipäeva viie erakonna koalitsiooni juhina peaministri ametisse kinnitatakse, on tal napp kümme kuud aega näidata, et suudab oma dünaamilise eluviisiga kogu seisaku-Soomet nakatada. Tõenäoliselt on ka Stubbil ja Eesti peaministril Taavi Rõivasel omavahel paljustki kõnelda. Kumbki on sarnastel asjaoludel valitsusjuhiks tõusnud, kummaski riigis tuleb majandusele hoogu anda ning mõlemal on sihiks kevadel 2015 korralik valimistulemus teha.

Võrdlust Soomega ei kannata meil küll kahjuks see viis, kuidas vahevalitsusele on uus juht leitud. Soomes toimus Kokoomuses hoogne sisevalimiste kampaania, milles osales kolm arvestatavat kandidaati – lisaks Stubbile veel majandusminister Jan Vapaavuori ja sotsiaalminister Paula Risikko. Ükskõik kes neist oleks peaministriportfelli välja kandnud. Meil leiti peaminister sisuliselt hädaolukorras mõne tunniga.

Alexander Stubbi eesmärk on tagasihoidlik: «Tahan, et Soome oleks maailma parim maa, kus sündida, elada ja surra.» Jõudu talle selleks.

*) Valmistatud Soomes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles