T.E. Chris Holtby: lõpetame sõjalise vägistamise

, Briti suursaadik Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Holtby.
Chris Holtby. Foto: PP

Seksuaalvägivald sõjaolukorras on üks meie aja suurima ebaõigluse ilminguid. Seda on raske dokumenteerida, veelgi raskem uurida. Kuritegude toimepanijad ei jäta kedagi puutumata, sest eesmärk pole seks, vaid vägivald, terror, võim ja kontroll. Maailm peab jõudma kokkuleppele nõudmises, et seksuaalvägivald sõjakonfliktides lõpetataks.

Londonis toimub 10.–13. juunini üleilmne tippkohtumine «Global Summit to End Sexual Violence in Conflict», mida võõrustavad ühiselt Briti välisminister Willia­m Hague ja ÜRO erisaadik Angelina Jolie. Tippkohtumise ajal toimuvad üritused üle terve maailma. Eestis toome kokku avaliku sektori, kaitseväe ja kolmanda sektori eksperdid ümarlauavestluseks 13. juunil, et arutada, kuidas kõige paremini ette valmistada kaitseväelasi selle mitmetahulise probleemiga silmitsi seismiseks, enne kui nad mõnda konfliktipiirkonda saabuvad.

Tippkohtumise delegaatidel palutakse ka võtta ise vastutus reaalse tegevuskava eest, aitamaks kaasa sellele, et sõjaaja seksuaalvägivalda maailma julmuse arsenalist välja juurida. Naised ja mehed allutatakse sedasorti õudustele sõjakonfliktides üle terve maailma, ning nii šokeeriv kui see ka pole, paljud ohvrid on väga noored tüdrukud ja poisid. Seksuaalvägivald kannab endas laastavat järelmõju, mis kestab läbi terve elu, väljendudes ebaõiglase ja destruktiivse häbina ohvritele ja nende perekondadele.

Kuid me usume, et seda olukorda on võimalik muuta – see peab muutuma. Õõvastav tõde on, et ainult käputäis selle vägivalla toimepanijatest on jõudnud kohtusaali, veelgi vähem on neid süüdi mõistetud. Seetõttu me lansseerime tippkohtumisel esimese rahvusvahelise protokolli sõjakonfliktides toime pandud seksuaalvägivalla dokumenteerimisest ja uurimisest. See protokoll aitab kaasa sellele, et uurijatel oleks võimalik tõendusmaterjali säilitada ning et kurjategijad toodaks kohtusaali, samuti aitab kaitsta ohvreid edasise trauma eest.

Tippkohtumisel tahame, et valitsused avaldaksid toetust sellele protokollile ning julgustaksid aktiviste, juriste, politseinikke ja arste seda kasutama. Samuti tahame, et valitsused kindlustaksid, et seksuaalvägivalda ja vägistamist puudutavad seadused nende õigussüsteemis oleksid vastavuses rahvusvaheliste standarditega, et oleks suurem võimalus saavutada süüdimõistvaid kohtuotsuseid sõja ajal toime pandud kuritegude asjus. Tippkohtumine arutab samuti rolli, mida saavad täita kaitsejõud. Kui seksuaalne vägivald toimub sõjakonfliktide piirkondades, on tihtipeale just sõdurid need, kes jõuavad esimesena kohale, kuid neil pole alati vajalikku ettevalmistust ega koolitust selle tundliku probleemiga tegelemiseks. See olukord peab muutuma. Relvajõud on aga teisalt tihtipeale ka vastutavad nende tülgastust tekitavate tegude toimepaneku eest. See peab lõppema.

Loodame, et maailma jõukamate riikide valitsused teatavad uute toetuste eraldamisest, sealhulgas ka rohujuure tasandi organisatsioonidele, kes sageli töötavad kohapeal asumites, mis on sellest probleemist kõige otsesemalt haaratud.

Valitsuste sammudest üksi ei piisa. On vaja, et iga perekond ja kogukond muudaks kultuuri, mis stigmatiseerib kuriteo ohvreid, ning ühendaks vaimujõu kuritegude hukkamõistuks, et mistahes relvakandja ei julgeks toime panna vägistamist või käskida mõnel teisel seda teha. Kas sina ühined ülemaailmse üleskutsega, mis nõuab otsusekindlaid samme? Sa võid kaasa rääkida Twitteris aadressil @end_svc, kasutades #TimeToAct, ja vaadata ning jagada Youtube’is animafilmi «Don’t believe the thumbnail, this is the stuff of nightmares», mis annab edasi vägistamise ja seksuaalvägivalla õudust lapse silmade läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles