Oliver Lomp: Bahramovi vaim sekkus mängu

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Lomp
Oliver Lomp Foto: Toomas Huik

Jalgpalli maailmameistrivõistluste finaalis 1966. aastal võitis Inglismaa Saksamaad lisaajal 3:2. Otsustav tabamus on aga vutiajaloo üks vastuolulisemaid: sakslased väidavad siiani surmkindlalt, et Geoff Hursti löödud pall joont ei ületanud, inglased mõistagi vastupidist.



Päris täpselt ei tea tõde keegi peale 1993. aastal surnud kohtuniku Tofik Bahramovi. Vanu videokordusi kerides on sajaprotsendiline tõestamine võimatu, kuid igal juhul teenis Inglismaa oma esimese ja ühtlasi ainukese maailmameistritiitli.

Hiljem on inglased MMidel eelkõige silma paistnud «ohvritena». Siiani nurisetakse Diego Maradona käega värava üle 1986. aasta MMi finaalis ja öeldakse isegi, et kui seda väravat polnuks, võitnuks inglased oma teise MM-tiitli. Samamoodi «tehti neile liiga» 1998. aasta kaheksandikfinaalis ja veel mitmel puhul. Alati on saadud kedagi süüdistada või kellegi poole näpuga näidata.

Eilses kaheksandikfinaali kohtumises Saksamaa vastu tehti inglastele tõesti liiga, kui jäeti ilmselge värav lugemata, mis seisu viigistanuks. Võib-olla sai seekord lihtsalt Bahramovi vaimul kõrini ja ta tegi meelega kõrgemate vaimude toel nii, et värav ei loeks. Võib-olla ainult Bahramov teab, et tegelikult võinuks inglased sootuks MM-tiitlita olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles