Juhtkiri: «rahvavabariigid» näitavad tõelist palet

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Järjekordne Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) erimissiooni vaatlejate kinnipidamine Ida-Ukrainas näitab kujukalt, milleni viib isehakanud «rahvavabariikide» tahtlikult riiki destabiliseeriv tegevus.

Nii-öelda rahvavabariikide «juhid», kel puudub tegutsemiseks igasugune alus ja voli, on vägivalda kasutades tekitanud olukorra, kus osal riigi territooriumist valitseb omakohus, pannakse toime rööve ning karistamatu marodöörluse tõttu on ohus rahumeelsete kodanike vara. Meie jaoks muudab Donetskis aset leidnud intsidendi lähedasemaks teadmine, et üks kinni peetud OSCE vaatlejaist lisaks türklasele, šveitslasele ja taanlasele on Eesti kodanik. Taani on ühe valitsusliikme kaudu kinnitanud, et vahistajaks olid separatistid.

Põhimõtteliselt on tegemist sarnase juhtumiga nagu aprilli lõpus Slovjanskis, kus samuti peeti kinni rühm eri riikidest pärit OSCE vaatlejaid. Toona teatas üks separatistide kõne­isikuist, et OSCE vaatlejate näol on tegemist NATO spioonidega. Selline hinnang sõltumatult oma tööd tegevale rahvusvahelisele missioonile viitab «rahvavabariikide» soovile kasutada selliseid ettevõtmisi oma propagandas, et takistada faktipõhise informatsiooni kogumist ja levikut.

Ühtlasi paljastavad «rahvavabariigid» niiviisi oma tõelise palge – nad ei tegele kellegi kaitsmisega, vaid on kuritegelikud moodustised, mis oma tegevuses vahendeid ei vali, olles valmis kasutama inimrööve ja elavaid kilpe.

Juhtunut tuleb vaadelda viimaste päevade sündmuste kontekstis. Pühapäeval valis Ukraina rahvas endale erakorralistel valimistel juba esimeses voorus uue presidendi Petro Porošenko. Rahvusvaheline üldsus tervitas presidendivalimisi, nähes selles sammu riigi stabiliseerimise suunas. Ka Venemaa on välisminister Sergei Lavrovi sõnul valmis ametlikuks kontaktiks uue presidendiga.

Korrektselt läbi viidud valimised kõrvaldasid sellega etteheited, nagu poleks tema eelkäija, veebruaris ülemraadas riigipea kohusetäitjaks nimetatud Oleksandr Turtšõnov oma ametis legitiimne. Samasuunalisi väiteid aitasid õhutada ka Venemaa liidrid, mis omakorda peegeldab Kremli kahepalgelist nägu Ukraina konfliktis.

Stabiilsuse saavutamiseks on vaja otsustavust. Vastvalitud president Porošenko teatas, et terroritõrje operatsioon Ida-Ukrainas ei saa jääda kuudeks venima, vaid peab muutuma tõhusamaks ning tuleb kiirendatud korras läbi viia. Ida- ja Lõuna-Ukrainas rahu ja stabiilsuse eest seisva OSCE vaatlusmissiooni töö takistamine näitab, et operatsioone viiakse läbi õigustatult ning korrektseid dialoogipartnereid isehakanud võimurite seast polegi põhjust otsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles