Tornimäe oraakel

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe
Ruta Arumäe Foto: Liis Treimann

Sel nädalal leidis kinnitust arvamus, et Eesti parim ökonomist töötab SEB panga Tornimäel asuva peakontori 18. korrusel. Samal ajal kui teisi makromajandusanalüütikuid tabas esimese kvartali 1,9-protsendine sisemajanduse kogutoodangu langus üllatuse või isegi šokina, oli Ruta Arumäe ainus, kes ennustas majanduslangust juba mitu kuud tagasi.

Tulevikku ei tea keegi ning prognoosimisel on õnne osatähtsus üsna suur. Ennustustega panevad mööda isegi maailma tipud ja terasid võib juhuslikult leida iga kana. Arumäe puhul võib öelda, et tegemist ei olnud juhulikult täppi läinud ennustusega. Nädalaid tagasi toimunud arutelul eristus Arumäe kolleegidest oma argumentide konkreetsuse ja selgusega.

Iga aasta alguses korraldab Postimees analüüsimajade vahel suure makromajandusnäitajate ennustusvõistluse. Ruta Arumäe on tulnud neis esikohale mitmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles