Silver Meikar: võlts-referendumiga sünnivad täna Donetski ja Luganski vabariigid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Ida-Ukrainas toimub täna Krimmi stsenaariumi järgmine faas ehk näiline rahva arvamuse küsimine. Juba enne südaööd võidakse välja kuulutada Donetski ja Luganski vabariigid ning lähipäevadel saab Venemaa koos Nauru, Süüria ja Põhja-Koreaga tunnustada neid iseseisvate riikidena, kirjutab Silver Meikar.

Krimmi 16. märtsil toimunud võlts-referendumi korraldamisel vähemalt püüti usaldusväärset muljet jätta. Kohale olid toodud Bäckmani-tüüpi vaatlejad Vene-sõbralikest riikidest ja Euroopa radikaalsetest parteidest. Valimisjaoskondadesse moodustati komisjonid, referendumipäevaks koostati valijate nimekirjad ning toimus häältelugemine. Päris alati see küll ei õnnestunud, sest tatari külades tuli jaoskonna avamiseks komisjon ja ka valijad mõnest lähemast linnast kohale tuua, ning nimekirjade kohapeal täiendamine võimaldas soovi korral valida mitmes jaoskonnas.

Ida-Ukrainas kavandatava võlts-referendumiga ei nähta sellistki vaeva. Taaskord rikutakse selle korraldamisel kõiki Ukraina seadusi ja rahvusvahelisi nõudeid. Piirdutakse eesmärgiga, et rahvusvaheline press kasutaks sõna «referendum» ja pildimaterjal näitaks rahvahulka valimissedelitega.

Võrreldes pärisvalimistega on suudetud avada vaid käputäis jaoskondi, seda aga arvatavasti taotluslikult. Nii saavad separatismi toetava aktiivse vähemuse liikmed päev läbi seista erinevate jaoskondade uste taga, mistõttu on võimalik filmida pikki järjekordi ja tunglemist jaoskondades ning seejärel teatada, et huvi valimiste vastu on väga kõrge.

Donetski oblastis elab ligi 4,5 miljonit elanikku, Luganski oblastis 2,5 miljonit. Avatud jaoskondade arvu silmas pidades on võimatu, et tänase päeva jooksul jõuaks neist vähegi oluline hulk inimesi võlts-referendumil osaleda. Aga see ei olegi oluline. Näiteks eile avastasid Ukraina julgeolekujõud ühest separatistide autost kümneid tuhandeid täidetud valimissedeleid.  

Avaliku arvamuse uuringud näitavad samas, et umbes 70 protsenti ida-ukrainlastest toetavad ühtset Ukraina riiki. Pressiteade valimistulemuste kohta on aga juba valmis, sellest võime enne südaööd lugeda, et «referendumil osales üle 80 protsendi valimisõiguslikest elanikest, kellest 90 protsenti toetas Donetski/Luganski vabariigi loomist». Seejärel kuulutatakse kiiresti välja uued riigid.

Jah, me ei näe Ukraina-meelseid täna Ida-Ukraina linnade tänavatel võlts-referendumi vastu meelt avaldamas, aga seda täiesti mõistetavatel põhjustel. Neid on tapetud, röövitud ja pekstud. Nii kaua, kuni julgeolekujõud ei suuda tagada turvalisust, riskivad välja tulla vaid vähesed hulljulged.

Selle farsiga Krimmi stsenaariumi kordamine Ida-Ukrainas ka lõppeb, sest separatistidel pole piisavalt toetust rahva seas. Ja nii kaua, kuni Kreml pole andnud korraldust vägede sisseviimiseks, pole neil ka piisavalt jõudu «uute vabariikide» kontrollimiseks. Kiire Venemaa territooriumiga ühendamise asemel näeme pigem pikka, vinduvat ja madala intensiivsusega kodusõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles