Juhtkiri: promeneerigem rõõmuga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil öine Pärnu promenaad.
Pildil öine Pärnu promenaad. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Õnneks tuleb Eestis juurde kauneid kohti, kus ei pea tingimata rahakott puuga seljas olema, et end hästi tunda. Nädalavahetus tõi ridamisi uudiseid korda tehtud randadest ja puhkealadest. Tänane päev tõotab lisaks tuua teate Pärnu Vallikääru avamisest.



Tore näide Eesti ja Läti koostööst on see, kuidas oma randade kordategemiseks ühendasid jõud kaks valda Eestis ja neli Lätis ning taotlesid selleks ühiselt eurotoetust. Pärnumaa Häädemeeste vald tegi korda Kabli ranna. Avamisel ei lõigatud läbi linti, vaid saadeti hoopis pudelipostiga merele kiri, mis kutsub leidjat Kabli randa puhkama.

Ajaleht jõuab kohale kindlamini kui pudelipost. Seepärast kordame: käigem uudistamas ja nautimas kauneid Eesti paiku. Kindlasti on hea seegi, kui neile, kellel võimalus puhkuse ajal sajalisi lahedamalt «luhvtitada», Eestis selleks võimalusi antakse.

Vanad kuurortlinnad Pärnu ja Haapsalu pingutavad, et taastada kadunud hiilgust ja lisada uut. Kuurordi 185. sünnipäeva tähistanud Haapsalu avas laupäeval põhjalikult korrastatud promenaadi koos kuursaaliga. Pärnus on lisaks Vallikäärule ja rannapromenaadile korda tehtud rannapark. Ikka ja jälle loeme selliste ehitustöödega seoses eurotoetustest. Kulunud miljonid tähendavad üksiti, et inimestel on olnud sisukat tööd. Piirkondlik konkurentsivõime toetusprogrammide pealkirjades tähendab, et promeneerimine peaks olema tore ning toredusele lisaks peaksid kohalikud inimesed saama varasemast paremaid teenimisvõimalusi. Testigem siis, kas tegijate ja toetajate mõte on liikunud õiges suunas.

Ent neilgi, kellel kuurortlinnadega tutvuse uuendamiseks aega või raha napib, ei tasuks meelt heita. Näiteks Tallinnas pakub rohkelt avastamisrõõmu Kadrioru park. Tasub minna luigetiigist ja lossistki kaugemale. Naudelda roosiaias või uurida, mis plaanid on pargimeistritel Kadri­oru Pirita-poolse servaga. Vihmasabinate eest võib varjule minna Kumusse, kus suviseid näitusi lisaks püsiekspositsioonile on tervelt viis. Ka RMK loodusrajad on terves Eestis endiselt olemas.

Mõistagi ei ole see ammendav loetelu sellest, mida suvine Eesti pakub. Isiklikud avastusretked võivad end ära tasuda teadmisega, et Eesti polegi läbinisti trööstitu maa, kus on vaid 12 kuud suhteliselt kehva suusailma.

Ja ehkki puhtus ning kord on mõõdetavad väärtused, on mõnevõrra ikka ka iga vaataja asi, kas tema suvemälestustes jääb domineerima parkimisplatsi prügikastist lendu läinud jäätisepaber või midagi kaunimat. / lk 6

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles