Mari astub Matti asemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kiviniemi
Mari Kiviniemi Foto: A.Peegel

Nagu Soome ajakirjandusest laenatud pealkiri, on ka põhjanaabrite peaministrivahetus pikalt orkestreeritud rahumeelne sündmus, mille lõpuks peaks Matti Vanhaneni asemele peaministritoolile asuma eelmisel nädalavahetusel Keskerakonna etteotsa valitud Mari Kiviniemi.


Eile oma lahkumisavalduse esitanud Vanhanen ütles juba mullu detsembris, et pole jätkamisest huvitatud. Põhjused selle taga on ühelt poolt üsna selged: Vanhaneni ja kogu tema parteid tabasid raskelt rahastamisskandaalid, keerukas majandusolukorras tuli langetada nii mõnigi ebapopulaarne otsus.

Analüütikute arvates oleks Keskerakonnal järgmisel aastal toimuvatele valimistele raske vana juhtkonnaga võitma minna ja seepärast oli põlvkonnavahetus hädavajalik.

Vanhanen valas oma lahkumisel veel õligi tulle – teatades, et tegelikest minemise põhjustest räägib ta hoopis hiljem ja võib-olla tuleb koguni tagasi.

Praegu saab Soome aga läbi aegade teise naispeaministri, kel on kahtlemata rohkem ambitsioone kui Vanhaneni kohatäitmine valimiste-eelsel ajal.

Kivinie­mil on ette näidata lühike, kuid see-eest sihikindlust peegeldav elulookirjeldus – Soome keskparteisse astus ta varases nooruses ja on sealtpeale kindlalt edasi rühkinud – parlamendisaadiku koht, ministrikohad (ta on olnud arengukoostöö- ja väliskaubanduse ning regionaalminister) ja nüüd siis valitsusjuhi tool.

41-aastane Kiviniemi on väljaspool Soomet üsna tundmatu poliitik, kuid siiani kodumaal kogunud kuulsust asjatundlikkuse ja töökusega. Ta räägib nii inglise, saksa, rootsi kui soome keelt ja on õppinud politoloogiat. Muu hulgas on ta olnud Vanhaneni nõunik majanduspoliitika alal.

Tema valitsuselt ei oodata suuri ja kiireid muutusi – küll aga peaks liberaalina tuntud Kiviniemi põhiteemaks saama majandus. Samal ajal ei saa ta teha üleliia valusaid otsuseid – enne valimisi ei taha keegi rahva toetust kaotada.

Kui Vanhaneni puhul rääkis avalikkus palju tema eraelust – nimelt suutis peaminister endale hankida tüdruksõbra, kes hiljem nende üsna lühikesest suhtest avameelse raamatu kirjutas ja meest teatavas külmuses süüdistas –, siis abielus ja kahe lapse emal Kiviniemil sääraseid luukeresid kapis pole.

Küll on ajakirjandus jõudnud pikalt rääkida tema välimusest ja Iltalehti nimetas teda persooniloo pealkirjas lausa kuumaks armastajaks. Tähelepanu poliitikavälisele on jagunud koguni nii palju, et Soome võrdõiguslikkuse minister Stefan Wallin võttis sel teemal sõna. Kivi­niemi ise pole end tema kehakujule ja värvikatele kleitidele tähelepanu pööramisele kuigi valusalt reageerinud.

«Ema helistab, et sul olid ikka juuksed koledasti televiisoris või küsib õde, et mis sa endale küll selga olid pannud,» kommenteeris Kiviniemi perekonna suhtumist. Ta tunnistab, et naisterahvastel kulub poliitikas välimusele palju tähelepanu. «Kuid meestel on ilmselt oma pinged,» arvas Kiviniemi ajakirjas Suomen Kuvalehti.

Soome teadlase Anne-Maria Holli sõnul on selline suhtumine paraku tavapärane –  meespoliitikute usaldusväärsust ei hakata tingimata ebaoluliste eraeluliste väidetega kõigutama, kui nad kõrgele kohale on saanud. «Soomes arvatakse ikka veel, et mehed on tugevad ja head poliitikud seni, kuni teisiti pole tõestatud,» ütles teadlane ajalehes Helsingin Sanomat.

Kiviniemi renomeed pole mõned vähetähtsale keskendunud tabloidilood rikkunud, tulevik näitab, kas temast saab praeguse valitsuspartei päästeingel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles