Juhtkiri: Soome uus valik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Kiviniemi.
Mari Kiviniemi. Foto: SCANPIX

Keskerakond valis Soomele uue peaministri

Nädalavahetusel toimunud kongressil jättis Soome keskpartei hüvasti oma juhi Matti Vanhaneniga, kes paneb maha ka peaministriameti. Tegu oli kõike muud kui üllatusliku asjade käiguga – oma lahkumisest teatas Vanhanen juba eelmise aasta lõpus. Ajendiks jalaoperatsioon, analüütikute sõnul põhjusteks aga ka tüdimus oma ametikohast ning sellega seotud lõpututest skandaalidest ja rasketest otsustest, mida nende saatel langetada tuli.

Vanhanen tundus ka lahkumiskõnet pidades väsinud, kirjutas ajaleht Helsingin Sanomat, lisades, et see võis olla tema seitsmeaastase ametiaja parim kõne, kuna lahkuv peaminister ja parteijuht ei võtnud tehnokraadirolli, vaid esines emotsionaalselt.

Soome sisepoliitiline kliima on meie omast erinev: Vanhaneni sujuv lahkumine polegi mõeldud suunamuutust märkima. Valitsev erakond jääb samaks ning Soomes erakonna ja selle juhi vahele võrdusmärki ei tõmmata.

Vanhaneni asemel valitud praegune regionaalminister Mari Kiviniemi oli samuti oodatud võitja, talle ennustati erakonnajuhiks saamist juba üsna pikka aega.

Kiviniemi on Soomeski avalikkusele üsna tundmatu tegelane, kes praegu peab regionaal- ja haldusministri ametit ning on varem olnud väliskaubanduse ja arengukoostöö minister.

Kuigi 41-aastaselt naiselt ei oodata radikaalseid suunamuutusi, saab tema ametiaeg olema vähemalt ühes mõttes ajalooline – kui ta ametisse astub, hoiavad Soomes taas vähemalt mõnda aega riigitüüri naised. Viimati oli see nii, kui valitsust juhtis Vanhaneni eelkäija, skandaaliga lahkunud Anneli Jäätteenmäki.

Kiviniemilt oodatakse riigis, aga eriti oma erakonnas tegusid, mis kodupartei populaarsust kasvataksid. Vanhaneni ametiaja alguses oli see peaaegu 25 protsenti, nüüd aga vaid veidi üle 18. Oma esimeses ametikõnes rääkis Kiviniemi ühe põhipunktina majandusest ning plaanist kaasata poliitikategemisse rohkem ka opositsiooni.

Oma eelkäijaga sarnaselt ajakirjanduses karismavabaks nimetatud Kivi­niemi suurimaks ülesandeks saabki ilmselt majandus. Üks viimaseid Vanhanenile kriitika kaela toonud otsustest oli Kreeka päästepakett eurotsoonis, samuti Soome viimased majandusnäitajad, mis osutusid oodatust veidi kehvemaks.

Hoopis lahtisem küsimus on aga see, kas keskerakond suudab täita püstitatud ülesande jääda tuleva-aastaste valimiste järel edasi peaministriparteiks. Soome analüütikud esialgu Kiviniemis päästeinglit ei näe. Tal tuleb end veel tõestada. Probleeme on palju, kuna toetuse langust ja valijaskonna ükskõiksust on aeg-ajalt kurtnud kõik Soome suuremad parteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles