Toomas Randlo: saatuse hammasrataste vahel

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Randlo
Toomas Randlo Foto: Toomas Huik / Postimees

Ligi pool aastat Indias vangis istunud laevakaitsjad teavad liigagi hästi, mis tähendab saatuse iroonia, sest enamik mehi võeti kinni vahetult enne töölepingu lõppu ja puhkuse algust. Chennais vangla väravate eest kõrvetava päikese käes meeste vabanemist oodates mõtlesin, et ei suuda ilmselt ettegi kujutada, kui raske neil seal olla võis. Päeval, mil nad Puzhali vanglast vabanesid, oli varjus 33 kraadi sooja, päikese käes rohkemgi. Ainuüksi juba sealne kliima on keskmisele eestlasele talumatu. Kui kujutada ette sellises kuumuses vangis istumist ja mõelda, et kodu asub teisel pool maakera, siis valdab ka karmimaid mehi ahastus.

Laevakaitsjad ei mõista enda sõnul siiani, miks nad vanglas viibisid. Kohalikud ajakirjanikud ütlesid mulle, et AdvanForti töötajad oleks pääsenud, kui nad oleks kohe oktoobris piirivalvele altkäemaksu andnud, sest ametnikke on seal kerge ära osta. Üks seletus näibki olevat, et piraadikütid võeti kinni, sest neilt loodeti raha saada. Laev suunati sadamasse ning seda hoiti seal lootuses, et laevakaitsjate tööandja nad rahaga üle valab. Kui seda ei juhtunud, siis polnud nendega muud teha, kui nad justiitssüsteemi hiiglaslikku bürokraatiamasinasse lükata ja lasta teistel ametnikel 35 mehega tegeleda.

Teine võimalus on, et India piirivalve on Itaalia kaasuse tõttu äärmiselt paranoiliseks muutunud. Itaalia kaasuse all tuntakse vahejuhtumit, mis leidis aset 2012. aastal, kui kaks Itaalia piraadikütti lasid maha kaks India kalurit, sest pidasid neid piraatideks. See intsident tõi kaasa Itaalia ja India vaheliste diplomaatiliste suhete jahenemise, sest alus, millel laevakaitsjad seilasid, kuulus Itaalia riigile. AdvanForti meeskond muidugi kedagi ei tapnud ning laev kuulus USA firmale, kuid vasturääkivused on tekkinud seoses sellega, kus Seaman Guard Ohio enne sadamasse suunamist viibis. India piirivalve väitel oli alus riigi territoriaalvetes, laevakaitsjate sõnul rahvusvahelistes vetes.

Laevakaitsja Lauri Ader ütles pärast vabanemist antud intervjuus, et on samast piirkonnast varem kümneid kordi läbi sõitnud ning kordagi pole probleeme tekkinud. Samuti rõhutas ta, et laev oli rahvusvahelistes vetes. Mumbais 2008. aastal üle 160 inimese tapnud terroristid tulid samuti merelt, seega võib India mure olla õigustatud. Põhjendamatu on aga rahvusvahelistes vetes viibiva laeva meeskonna kinnivõtmine. Ja isegi kui nad olid territoriaalvetes, on mõistetamatu, miks neile süüdistuse esitamine nii kaua aega võttis ja miks neid siiani üle pole kuulatud.

Eesti jaoks kauge India on demokraatlik riik, kuid seal on mitmeid korrumpeerunud ametnikke. Väga tõenäoline on, et just mõne altkäemaksu oodanud ametniku tõttu eestlased viimased kuus kuud vanglas veetsidki ja praegu Chennaist lahkuda ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles