Marti Aavik: vale ja uudiste tasakaalu kramp

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: SCANPIX

Püüd esitada uudiseid neutraalselt, eristada fakti kommentaarist ja anda ruumi erinevatele hinnangutele mõjub meedia usaldusväärsusele tavaoludes hästi. Venemaa Ukraina-vastase agressiooni ajal on aga saanud vägagi ilmseks, et kramplik tasakaalupüüd võib teha uudiste edastajatest tahtmatult (?) suure vale advokaadid.

Vaatan ja imestan. Kus on võime eristada, mis on fakt ja mis hinnang? Veel sel nädalal kuulsin kanalist Euronews, et Ukraina väeosi Krimmis ründasid Pro-Russian troops, ja ühest muidu soliidse Briti lehe eelmise nädala uudisnupust loen väljendit Pro-Russian self-defence forces – eesti keeles siis Venemaad pooldavad (või venemeelsed) üksused või koguni omakaitse jõud. Näiteid on ka Reutersilt, BBC-lt jne. Tahan uskuda, et vähemalt osa kanaleist kasutab eufemisme seepärast, et nad püüavad olla neutraalsed. Välja kukub aga täpselt vastupidi!

Mis siis on praegusel juhul fakt? Neljapäeval, 27. veebruaril võttis eraldusmärkideta üksus oma kontrolli alla Krimmi autonoomia parlamendihoone Simferopolis. Sealsete valvekaamerate videod on avalikult kättesaadavad. Spetsialistide analüüse nende kohta on palju. Põhjanaabrite sõdurilehe Suomen Sotilas asjatundja Arto Pulkki avaldas juba 3. märtsil detailse loetelu videost nähtud relvadest ja muust varustusest. Tema ja teiste spetsialistide hinnangul viitas nii varustus kui ka oskuslik tegutsemine mitte lihtsalt Venemaa sõduritele, vaid väga tõenäoliselt Vene Föderatsiooni sõjaväeluure eriüksusele.

Järgnevatel nädalatel Krimmis tehtud «roheliste mehikeste» piltidelt näeme granaadiheitjate ja punatäppsihikutega varustatud rünnakurelvi, Venemaa uusimast kamuflaažkangast mundreid, Venemaa kõige uuemaid lahingurakmeid jne. Kui sellest veel ei piisa, siis mainigem, et «rohelised mehikesed» kasutavad Venemaa uusimat jalaväelase integreeritud nägemis-, info- ja sidesüsteemi Ratnik, mis kuulub dessantvägede luureüksuste varustusse. Venelased ise nimetavad seda oma tulevikusõdurite varustuseks. Neid asju ei müüda Krimmi külapoodides.

Ka Euronewsi lõigus näidati tegutsemas Venemaa soomukit, aga «neutraalne silt» oli ikkagi «Venemaad pooldavad üksused». See ongi totaalne fakti ja hinnangu segamini ajamine. See on ajakirjanduslik viga. Meie oma ERR ja «Aktuaalse kaamera» uudised on olnud üldiselt väga tublid (erakanaleid pole olnud mahti vaadata). Siiski jäi kõrva kriipima samasugune kramplik neutraalsuspüüd, kui Krimmis toimunut nimetati järjekindlalt referendumiks, ehkki sel farsil puudusid vähegi usaldusväärse referendumi peamised tunnused.

Kui meile näkku valetatakse, siis on ajakirjaniku kohus öelda ja põhjendada oma publikule, et tegu on valega, aga mitte paljundada seda valet, justkui oleks tegu teiste allikatega võrdse kaaluga informatsiooniga või teistega võrdse hinnanguga. Vale ei ole siiski midagi muud kui lihtsalt vale ja kui me sellest aru ei saa, siis keerutame end ise tahtmatult absurdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles