Saatuslik jalkakirg

Priit Pullerits
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kaljuveer
Marko Kaljuveer Foto: A.Peegel

Ligi neli kuud tagasi, 3. detsembril, käis Eesti Rahvusringhäälingu sporditoimetuse juht Marko Kaljuveer ERRi juhatuse esimehe Margus Allikmaa kabinetis. Selleks ajaks oli juba kuu aega käinud üldsuses kirglik arutelu, kas ERR ikka peaks näitama 2014. aasta jalgpalli MM-võistlusi, sest raha ülekanneteks kippus nappima.

Kaljuveer, kes oli oma esimese jalgpalliülekande teinud täpselt 20 aastat tagasi Eesti-Itaalia mängult, seisis kirglikult selle eest, et MM-turniir jõuaks ETV ekraanile. Allikmaa tema kirge ei jaganud, rääkides usutlustes, et rahanappuses peab eelistama Sotši tali­olümpiat MMile Brasiilias.

Kaljuveeri ja Allikmaa arvamuste vahetus Allikmaa kabinetis läks emotsionaalseks. Just siis kuulis Kaljuveer esimest korda, et Allikmaa on otsustanud nende edasisele koostööle kriipsu peale tõmmata.

Päev hiljem, 4. detsembril, kohtus Allikmaa ERRi sporditoimetusega. Pooleteisetunnise vestluse sisu avades kinnitas Allikmaa «Aktuaalsele kaamerale», et hoolimata erimeelsustest Kaljuveeriga jätkab sporditoimetuse juht oma ametis. Aga toimetus teadis selleks ajaks väga hästi, et Kaljuveeri koht on löögi all. Kui Allikmaa oli koosolekult lahkunud, teatas ERRi juhatuse liige Hanno Tomberg, Kaljuveeri otsene ülemus, kõigi osaliste kuuldes: «Kui Marko läheb, siis lähen mina ka.»

Tomberg ütles eile Postimehele, et on püüdnud möödunud kuudel Kaljuveeri ja Allikmaad lepitada. Ilmselgelt tulutult, sest selle nädala algul lahvatas Allikmaa ja Kaljuveeri konflikt taas. Sedapuhku jõudis kahe mehe vastasseis ERRi kabinettidest avalikkuse ette, kui Kaljuveer sai teisipäeva õhtul «AKst» teada, et Allikmaa on otsustanud ta vallandada.

Allikmaa seletas, et tegu on «vana ja hästi pikka ajalugu kandva teemaga», mille kohta Tomberg ütleb konkreetselt: «Marko võitles ennastsalgavalt jalgpalli MMi [näitamise] eest – see on põhjus.»

Tomberg tegi seda, mida oli 4. detsembril lubanud: teatas, et lahkub ametist. «Kui on otsitud ja piisavalt põhjendamata põhjused, millega töölt vabastada, ei saa ma olla sellega nõus,» põhjendas ta.

Kaljuveer (49) ilmus Eesti sporditeleajakirjandusse 1989. aasta sügisel. Ta oli vabanenud armeeteenistusest Ukrainas Lvivis insenerivägedes ning seadis tööd otsides sammud telemajja, kus oli leppinud kokku kohtumise Toomas Uba ja Raul Rebasega. Koolipoisina oli ta jooksnud 100 meetrit 11,5ga, harrastanud karated ja isa kõrval koguni autorallit. «Sel ajal, kui rääkisime, väga algaja,» meenutab Rebane Kaljuveeri palkamist, «aga täiesti selge, et paari-kolme aasta pärast kõva mees. Siis hakkas tal ilmnema administraatori soolikas.»

Kui Uba 2000. aastal tõsiselt haigestus, küsis ta Kaljuveerilt, kes oli suutnud hankida autoralli MM-võitluste teleõigused, kas too on valmis tema asemel sporditoimetust juhtima. Kaljuveer nõustus.

Kõik need kuraditosin aastat sporditoimetuse eesotsas, kinnitab Kaljuveer, on ta töötanud kogu hingega, rohkem kui sajaprotsendiliselt ERRi heaks ja huvides. Selle kinnituseks on ERRi töötajate koostatud toetuskirjad Kaljuveerile ja Tombergile.

«See on hetk, kui tahaks öelda: aeg, peatu!» lausub Kaljuveer kolleege tänades. «See on igale töötajale väga-väga-väga suur tunnustus, kui teised inimesed tulevad tema selja taha.»

Kuigi Allikmaa on pakkunud Kaljuveerile suurprojektide produtsendi kohta, näeb Kaljuveer enda sõnul varianti, et võib oma endisele kohale siiski püsima jääda. «Öelge mulle üks põhjus, et ma ei sobi ametisse!» nõuab ta.

Seni kõlab see põhjus: liiga palju jalgpalli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles