President Putler

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin kinnitas lisaks tegudele ka oma teisipäevase kõnega, et teda ja Hitlerit seostavad mõnitusnimed Adolf Putinist Putlerini, millega ukrainlased plakatitel ja veebis praegu oma tundeid väljendavad, on kohasemad, kui kõigi maade naiivsed oleks osanud kujutleda.

 See, kuidas ta Krimmi annekteerimist õigustas, on tõepoolest äravahetamiseni sarnane Hitleri kõnedega Austria anšlussi ja Sudeedimaa Reich’i külge liitmise ajal. Need olid kuriteod, mille eest Nürnbergis Hitleri käsilasi süüdi mõisteti ja osa neist üles poodi.

Küsimus pole ju lihtsalt ühes kõnes, vaid mõtteviisis – ülimalt ülbes tegutsemises, üleolevas püüdes rahvusvaheline õigus jalge alla tallata.

Putin võib olla Hitleri ja Stalini õpilane, ent olukord on uus – vaba maailm on praegu mitu korda tugevam ja paremini organiseerunud. Jätkuks läänel vaid otsustavust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles