Ivo Rull: kikilipsuta president manitses endid hoidma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik / Postimees

Ehkki vabariigi aastapäeva pidu ei ole alkoholi tarbimise kritiseerimiseks ehk õige koht, kattis presidendi kõne kõik olulised päevapoliitilised teemad ning visandas peamised Eesti tulevikku puudutavad küsimused, leiab suhtekorraldusfirma Rull & Rumm juhataja Ivo Rull.

President Toomas Hendrik Ilvese tänavune aastapäevakõne keskendus kolmele põhiväärtusele - tervis, haridus, julgeolek. Neist kahel esimesel manitseti iga üksikisikut hoolitsema enda ja oma lähedaste tervise ning hea hariduse eest. Ning julgeoleku küsimuses rõhutati, et muutlikkus ja sageli vaenulikkus maailmas ei tohi me sellesse valdkonda panustamisest mitte mingil juhul loobuda.

See oli hea kõne, ilmselt seni Ilvese poolt vabariigi sünnipäeval peetutest parim. Kuna Ilvesel kiitjaid ilmselt jagub, teen ka mõned kriitilised ääremärkused.

Kõige rohkem tekitas mul küsimusi presidendi kõnes figureerinud alkoholi tarbmise ja reklaami kritiseerimine. Olen presidendi kriitikaga sisuliselt nõus, aga kas vabariigi aastapäevapeol peetav kõne on selle esitamiseks parim võimalik koht? Kas pärast sellist kõne on meie eliidil sünnis telekaamerate ees pokaale kokku kõlistada?

President oli rahul kodanike aktiivsusega ühiskonna elu küsimustes, aga tema meelest oli mainekate kultuuritegelaste pool Sirbi skandaali ajal suude kinnikleepimine ikkagi liiast.

Esmakordselt oli Toomas Hendrik Ilves presidendina kõnelemas ilma kikilipsuta. See-eest kaunistas silmatorkavalt suur kiki kõnet kuulanud Andrus Ansipi frakki.

Presidendi esinemisstiil oli enesekindel, temast endast õhkus silmatorkavalt head tervist. Kui president rääkis reklaamis laiutavatest viinapudelitest, julges ta isegi jõulisi žeste teha. Uue ja hea retoorilise võttena kasutas president fraasi «kordan», et rõhutada juba räägitu ülerääkimise olulisust.

Sünnipärase pärnakana ootasin, et president Eesti Vabariigi sünnilinnas oma vastuvõttu korraldades oleks kasvõi sõnagagi mainud mõnd tuntud pärnakat või Pärnu väärtust. Kuurordina on Pärnu andnud ju olulise panuse terviseedendusse ja Pärnust on võrsunud palju nimekaid haritlasi.

Presidendi tänavuses kõnes oli silmatorkavalt palju fakte arvude või protsentidena ning väga vähe tsitaate. Pigem oli selline retoorika pluss, mis näitab presidenti iseseisva ja küpse mõtlejana.

Presidendi kõne kattis kõik olulised päevapoliitilised teemad ning visandas peamised Eesti tulevikku puudutavad küsmused. Midagi enamat ühest presidendi pidupäevakõnest tahta oleks patt. Nii hoida!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles