Eestlase kiri Ukrainast: revolutsioon tungib ka meie südameisse!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas jätkuvad vägivaldsed rahutused, milles on viimastel andmetel hukkunud 26 inimest.
Ukrainas jätkuvad vägivaldsed rahutused, milles on viimastel andmetel hukkunud 26 inimest. Foto: SCANPIX

19. veebruar on Ukrainas ärev päev, uudiseid tuleb uksest ja aknast, pole inimest, kes ei räägiks Maidanil toimuvast ja kohutavast olukorrast terves Ukrainas!

Oleme Odessas n-ö paguluses, kuna eelmise õhtu rong, mis meie Ukraina koju Kiievisse viima pidi, ei olnud soovituslik transpordivahend ja pileteid tagastama tõttas vaksalisse suurem osa reisijatest.

Saame pidevalt uudiseid sõpradelt Kiievist ja ka mujalt Ukrainast reaalsest olukorrast, et meie reis turvaliselt sujuks. Hommikul esimese uudisena teatati, et ühest rongist, mis Kiievisse saabus, õnneks küll mitte Odessast, leiti lõhkekehasid. Tõmbab juti üle selja küll.

Samuti täna valituse hoone ees inimesi peksnud Berkut, kes oli sinna kogunenud kuue bussitäie miilitsatega, tekitas korralikult kõhedust, kuna Odessas ei ole olnud täna hommikuks veel suuremaid meeleavaldusi ega vandaalitsemist toimunud. Õhtuks on aga pilt vastupidine. Tänaval liikumine ei ole soovituslik, inimestel, kellel puudub isikut tõendav dokument, pekstakse läbi või arestitakse.

Kiievis peatudes kesklinna me ei külastanud. Eilseks oli linn suletud ja meieni jõudnud hoiatus sõpradelt, et püsiksime Kiievist võimalikult kaua eemal. Vaksalist koju saamine oleks olnud võimalik ainult jala ja tänavatel liigub nii meeleavaldajaid kui ka huligaane, kes inimesi peksavad ja tulistavad, brutaalsest Berkutist rääkimata. Teadmata kadunud on üle 50 inimese, surma saanud vähemalt sama palju ja ei imesta, kui see arv avalikkuse ees tegelikust väiksemana on hoitud.

Meeleolu on hävituslik. Meediasse ei jõua palju toimuvat, iga hetkega läheb rahva mäss suuremaks ja kohalikud kardavad kodusõda ning kapitaalset infosulgu kogu riigis.

Öösiti suletakse ka maanteed Kiievisse, et rahvaste liikumist piirata. Tundub justkui aja küsimus, millal mäss üle terve Ukraina levib.

Rahva kokkuhoid on hämmastav. Sellist patriootlikkust ei ole meie noored silmad veel näinud.

Internetis leviv noore naise üleskutse ukrainlasi aidata on südantlõhestav ja kajastab ideaalselt kohalikku meeleheidet. Paratamatult peavad miljonid inimesed igapäevaselt elatist teenima ja nii üritatakse suures hirmus, et nende appikarjeid väljapoole ei ole kuulda ja veresaun jätkub, iga päev jala tööl käia ja oma peret kaitsta. Nüüdseks juba enam kui miljonit inimest, kes Maidanile on kogunenud, iseloomustab hästi massipsühhoos.

Võtame mütsi maha nende julguse ees oma vabadust kaitsta!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles