Juhtkiri: ordenisaajate sümpaatne nimekiri

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Presidendilt teenetemärgi saajate nimekiri peegeldab ilmekalt seda, mida Toomas Hendrik Ilves ise tähtsaks peab. Tänavuse 99 laureaadi seas on palju inimesi, keda võib nimetada millegi arendajaks, edendajaks või populariseerijaks. Neid on president tänavu teenetemärgi vääriliseks pidanud ja see ei ole üllatav – on oluline teha midagi hästi, kuid sama oluline on olla inspiratsiooniks ka teistele. Seda esiteks.

Teiseks on märkimisväärne see, et tänavu, nagu ka eelmisel aastal, puuduvad ordenisaajate hulgast riigikogu- ja valitsuspoliitikud. Igal aastal pole see nii olnud. Küll aga leiame nimekirjast kodanikuühiskonna eestvedajaid.

Aktiivsed vabakonnad on trügimas poliitikasse, kuid praegused erakonnad neid võrdväärsete partnerite või konkurentidena ei tunnista. Meenutagem siinkohal kasvõi mitmete erakondlike kandidaatide väljaütlemisi Vaba Tallinna Kodaniku nimekirja kohta sügisestel kohalikel valimistel – kõikuva meelega seltskond, kellele antud hääl läheb ette teada võitjale. Teine näide era- ja vabakondlikust hõõrumisest on rahvakogu, mille ettepanekuid riigikogus pigem pika hamba kui sooja südamega vaadati.

Vabakondi esile tõstes annab Ilve­s selge signaali ootusest, et uus arvestatav poliitiline jõud võiks tekkida just kodanikuühiskonna aktivistide hulgast.

Postimehel on põhjust presidendilt ordeni saajate üle veel eriliselt rõõmu tunda: kaks Postimehe kauaaegset töötajat, Tiina Reinart ja Viktoria Korpan on samuti tänavuste äramärgitute seas. Seda ehitajate ja hoidjatena, nagu nimekirja tooniga sobilik.

Riigikaitse valdkonnas saavad teenetemärgi missiooniveteranid ja riigikaitse ülesehitajad. Eesti sõdurite osalemine välismissioonidel on kindlustanud meie sidemeid liitlastega ja näidanud meie kaitsetahet ja -valmisolekut. Kuido Külm ordenisaajate hulgas näitab aga olulise riigikaitse suuna tunnustamist – nagu e-riigilt oodataksegi, on selleks küberkaitse.

IT-valdkond torkab silma ka teenetemärgile esitatud ettevõtjate nimekirja vaadates – 22st üheksa on seotud ITga. Arvutiteadlane Vinton Gray Cerf saab Ilveselt aga Maarjamaa Risti, mis on kõrgeima klassi autas­u välismaalasele, kellel on Eesti riigi ees erilisi teeneid.

Ilvese otsust, et teenetemärgi saajaid ei tohiks aastas olla üle saja, on kiidetud ja laidetud. Siiski tuleb tunnistada, et kitsilt antu on seda väärtuslikum. Tänavune ordenisaajate nimekiri peegeldas täpselt ja peenelt neid väärtusi, mida Ilves oma avalikes sõnavõttudes aasta jooksul on toonitanud.

See president tõstab väärikaid inimesi esile veel kaks aastat. Loodetavasti jätkub ka samasugune täpsete valikute traditsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles