Viviane Reding: käes on usalduse taastamise aeg

, Euroopa Komisjoni aespresident, ELi justiitsvolinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viviane Reding
Viviane Reding Foto: SCANPIX

Andmekaitse on Euroopa Liidus põhiõigus. Euroopa andmekaitse tase on juba praegu maailma kõrgeim. ELi andmekaitsereform, mille eelnõu komisjon esitas täpselt kaks aastat tagasi – 2012. aasta jaanuaris –, võib muuta ELi andmekaitse-eeskirjad üleilmseks normiks. 

Nendest eeskirjadest saavad kasu kodanikud, kelle jaoks on tähtis, et internetipõhiseid teenuseid saaks usaldada, ning väikesed ja keskmise suurusega ettevõtjad, kellele üle 500 miljoni tarbijaga ühtne turg pakub seni kasutamata võimalusi.

ELi andmekaitsereformi vajadust tunnistavad kõik – poliitikud, ettevõtjad ja valitsusvälised organisatsioonid. Selles jõuti arutelude käigus konsensusele väga vara. See konsensus ületab poliitilise kuuluvuse ning riiklike ja majanduslike huvide piirid.

Oleme üksmeelel ka reformi põhjustes: üksikisikud peavad saavutama taas kontrolli nendega seotud isikuandmete üle, samuti on isikuandmed tänapäeval digitaalmajanduse arenguks vajalik valuuta. Nagu mis tahes valuuta puhul, on ka siin stabiilsuse eeltingimus usaldus.

Kindlustunne on saanud löögi

Jälgimisega seotud paljastused viimastel kuudel on kõigutanud usku nii meie Atlandi-ülestesse suhetesse kui ka digitaalmajandusse üldisemalt. Need olid äratuseks nii Euroopas kui ka teisel pool Atlandi ookeani. Kodanikele tuletati meelde andmekaitse tähtsust ja seda, miks tugev isikuandmete kaitse raamistik on vajadus, mitte luksus.

Mures ei ole ainult kodanikud. Paljastused mõjutavad ka majandust. Isikuandmetel, mida kogutakse, analüüsitakse ja liigutatakse, on äärmiselt suur majanduslik väärtus. Uuringute järgi oli ELi kodanikega seotud andmete väärtus 2011. aastal 315 miljardit eurot. 2020. aastaks võib aastanäitaja kasvada peaaegu 1 triljoni euroni. Kodanikud ei jätka aga oma andmete edastamist, kui nad ei usalda neid käsitlevaid äriühinguid. Kaotatud usaldus on kaotatud sissetulek. Mõnede hinnangul vähendavad riikliku julgeolekuasutusega NSA seotud paljastused USA tehnoloogia müüki välismaal 2016. aastaks lausa 180 miljoni dollari võrra - see tähendab, et infotehnoloogiateenuste müük kahaneb 25 %. Järelikult tuleb midagi teha.

Usalduse taastamine

Andmekaitsereform on vastus jälgimisega seotud hirmudele. See aitab taastada usaldust.

Andmekaitsereform aitab taastada usaldust, kindlustades, et äriühingud peavad eeskirjadest kinni. Esiteks tagab see, et meie ühtsel turul tegutsevad väljastpoolt Euroopat pärit äriühingud järgivad ELi andmekaitsealaseid õigusakte. Teiseks kehtestatakse sellega Euroopa eeskirjade rikkumise puhuks karmid sanktsioonid, mille suurus võib ulatuda kahe protsendini äriühingu aastakäibest maailmas. Praegu see nii ei ole. Praegu vastavad riikide ametiasutused rikkumistele mõnikord noomitusega, mis ei avalda suurtele rahvusvahelistele tehnoloogiaettevõtjatele mingit mõju ja ei pane neid ammugi mitte tegutsema. Kolmandaks kaasneb reformiga andmete edastamise valdkonnas õigusselgus: kui kolmanda riigi ametiasutused tahavad juurdepääsu ELi kodanikke puudutavatele andmetele väljaspool oma territooriumi, peavad nad kasutama kohtulikku kontrolli hõlmavat õigusraamistikku. Andmete küsimine otse äriühingult ei saa olla tavapärane.

Reformiga antakse eurooplastele ka õigused, mida nad väärivad. Nad soovivad kinnitust, et nendega seotud isikuandmete jagamine ei tähenda õigustest loobumist. Seepärast tahame anda kodanikele kontrolli neid puudutavate andmete üle, muutes sellised äraproovitud ja kinnistunud põhimõtted nagu andmete kustutamise õigus õiguseks olla unustatud ja kehtestades uued põhimõtted, näiteks andmete ülekantavuse õiguse ja õiguse saada teavet isikuandmetega seotud rikkumiste kohta.

Need sammud aitavad taastada usalduse isikuandmete käsitlemisesse.

Digitaalse ühtse turu loomise lõpuleviimine

Reformist saavad kasu ka ettevõtjad. Vaadake Euroopa praegust õigusraamistikku nende vaatenurgast. See ei täida enam oma eesmärki. Kõigis 28s liikmesriigis tegutsev äriühing peab igas riigis järgima erinevad eeskirju. Ta suhtleb iga riigi andmekaitseasutusega. On 28 erinevat õigusakti ja üle 28 erineva osapoole. Euroopa Komisjon tahab need arvukad õigusaktid asendada ühe õigusaktiga, mis kehtiks kõikjal Euroopas. Üks maailmajagu, üks õigusakt.

Euroopa andmekaitse standardite kõrge taseme kindlustamine on ka ärivõimalus. Üldsuse tundlikkus privaatsuse küsimustes suureneb ja ei kao kuhugi, sest elu muutub üha digitaalsemaks. Äriühingud, kes tagavad suurema andmetega seotud ohutuse ja turvalisuse, saavutavad juhtpositsiooni. Andmekaitsest saab müügiargument, konkurentsieelis.

Edasine tegevuskäik

Otse valitud Euroopa Parlamendi liikmed on juba väljendanud tugevat toetust komisjoni ettepanekutele. ELi juhid kinnitasid oktoobri tippkohtumisel oma pühendumust uute eeskirjade õigeaegsele vastuvõtmisele, sest see aitab taastada kodanike ja ettevõtjate usalduse digitaalmajandusse ja seda suurendada. Nüüd on vaja tegutsema hakata.

Eelolevatel kuudel hääletab Euroopa Parlament andmekaitsereformi üle täiskogul. Reform peab järgmisel kuuel kuul olema Euroopa poliitikute prioriteet. Kodanikud nõuavad tugevaid Euroopa andmekaitse-eeskirju ja ettevõtjad tahavad ELi ühtsel turul ettevõtlusega tegemiseks lihtsat, selget ja jõustatavat õigusraamistikku. ELi andmekaitsereform tegeleb mõlema vajadusega ning sellest saavad kasu nii kodanikud kui ka ettevõtjad. Kokkulepe on käeulatuses – oleme selle võlgu kodanikele ja ettevõtjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles