Tee oma ettepanek 2013. aasta parima ja halvima seaduse kohta

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vapp.
Vapp. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Teenusmajanduse Koda ja Postimees ootavad kuni 13. veebruarini kandidaate mulluse parima ja halvima seaduse konkursile.

Konkursile võib esitada 2013. aastal riigikogus vastu võetud seadusi, valitsuse määrusi, ministri või kohaliku omavalitsuse määrusi.

Kõiki põhjendatud ettepanekuid oodatakse aadressile info@teenusmajandus.ee.

Kandidaate hindab komisjon, kuhu kuuluvad Teenusmajanduse Koja, Juristide Liidu, Eesti Tööandjate Keskliidu, Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, Postimehe toimetuse, EMSL jt esindaja. Parimaks ja halvimaks valitud seadused kuulutatakse avalikult välja veebruari lõpus.

KUIDAS TUNDA ÄRA HEAD JA HALBA SEADUST?

Hea seadus on õigusakt, mis on koostatud, võttes arvesse Head Õigusloome Tava, mille järgi:

  1. Seadusandliku võimu teostamise eesmärk peab olema kooskõlas avaliku huviga, mitte teenima kitsalt erakonna, selle liikmete või toetajate huve.
     
  2. Õigusloomeprotsess peab olema ettenähtav ja avatud.
     
  3. Õigusloomes tehtavad otsused peavad olema läbipaistvad ja põhjendatud. Mida olulisem muudatus, seda põhjalikum peab olema põhjendus.
     
  4. Huvigruppide kaasamine toimub selgete ja formaliseeritud menetlusreeglite järgi. Aruteluks tuleb esitada nii eelnõu väljatöötamise kavatsus, eelnõu kontseptsioon kui ka lõplik eelnõu tekst.
     
  5. Seadus peab olema Eesti õigussüsteemi sobiv ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimeline. Vältida tuleb õiguslikult autistlike lahenduste kehtestamist.
     
  6. Seadus peab olema mõjus, mistõttu eelnõuga kaasnevaid mõjusid tuleb teadvustada ning hinnata enne seaduseelnõu väljatöötamist ning prognooside paikapidavust kontrollida peale seaduse jõustumist.
     
  7. Seadus peab olema selge ja üheselt mõistetav, mistõttu õigusaktid tuleb koostada võimalikult lihtsas keeles, selgelt ja täpselt, silmas pidades õigusakti peamisi sihtgruppe.
     
  8. Õiguskorras tehtavad muudatused ei või olla õigusakti adressaatide suhtes meelevaldsed ega sõnamurdlikud. Õigusaktide jõustamiseks jäetakse piisav aeg.

2012. aasta parimaks seaduseks kuulutati avaliku teabe seaduse muudatused.

2012. aasta halvim seadus oli žürii hinnangul «vastuvõtmata seadus» ehk erakondade rahastamist korrastava seaduse vastu võtmata jätmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles