Liis Velsker: mokk maas

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe töötaja LIIS VELSKER
Postimehe töötaja LIIS VELSKER Foto: Peeter Langovits

On hämmastav näha, kuidas varem segamatult e-pläru pahvinud kooliõpilased lükkavad nüüd moka alla huuletubakat meenutavaid padjakesi ning ükski ametkond ei võta vastutust.

Mokatubakas, rootsi keelest tuntud nimega snus, on Eestis illegaalne, seda on keelatud müüa ja turustada. R-kiosk pakub aga veterinaar- ja toiduameti lahkel loal mokatubakaga äravahetamiseni sarnaseid energiapadjakesi toidulisandi klassifikatsiooni all isegi väikelastele.

Kofeiinist, ženšennist, vitamiinidest, mineraal- jt lisaainetest koosnevad padjakesed ei sisalda tõepoolest nikotiini, kuid on huuletubakaga tarvitamise viisilt ja kujult identsed. Pärast paari minutit olin ise sunnitud padja eemaldama, kuna ige hakkas kipitama ning suhu tekkis ebameeldiv, snus’i meenutav soolakas maitse.

Kui maaletooja kinnitab, et toode on mõeldud energiajoogisõpradele ning on sama ohutu kui kohv, siis miks peaks üks mõistusega olend kofeiini manustama igemetele hõõrudes? Kas pole äri alatu eesmärk ikkagi lapsi tasahilju huuletubakaga harjutada?

R-kiosk vaidleb, et kuna snus on Eestis keelatud, siis ei meenuta Kickup ühtegi siin müüdavat tubakatoodet ning on seega väikelastele lubatud. Selline argument on pehmelt öeldes absurdne. Tubakaseadus ei täpsusta, et alaealistele ei tohi pakkuda just Eestis müüdavate tubakatoodetega sarnanevaid tooteid.

«Nad saavad jätta mulje, et tegelevad keelatud asjaga,» tunnistas üks õpetaja, mis lapsi tegelikult patju tarvitama ahvatleb. Uudistoode avab jütsidele ukse «põnevamasse» suurte maailma ja nad saavad kogemuse, et pole see padjake suus nii ohtlik midagi.

Sellise nikotiinita võõrkeha moka alla toppimine põhjustab hambaarsti sõnul limaskesta muutust (leukoplaakiat), mis võib muutuda pahaloomuliseks. Ärritus tekitab hamba kinnituskudede põletikku, mille tagajärjel ige ja luukude pöördumatult hävivad.

Kõige nukram on, et vastutavad ju tegelikult lapsed ise, sest toote turundamist lubab nii sotsiaalministeerium, veterinaar- ja toiduamet, tarbijakaitseamet, ravimiamet kui ka politsei. Nad küll taunivad, manitsevad ja uuri­vad, ent midagi reaalselt ära ei tee. Minis­teeriumi näpuga vibutamine, et nad «soovivad R-kioskilt vastutustundlikumat suhtumist», näib üsna naeruväärne meede.

Kickupi maale toov Isamaa ja Res Publica Liidu liige Andres Kriis väidab, et ei propageeri tubaka tarbimist, kuigi tootja enda kodulehel kirjeldatakse energiapatju ühemõtteliselt «tubakavaba huuletubakana», mis on mõeldud neile, kes on nikotiini sisaldavast mokatubakast sõltuvuses.

Ilmselt ei jää üle muud kui loota, et asjaomased instantsid mõistaksid olukorra absurdsust ja võtaksid vastutuse noorele põlvele mokatubaka propageerimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles