Argo Ideon: Gatesi uudispomm

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Endise USA kaitseministri Robert Gatesi värskes mälestusteraamatus «Kohus» («Duty», 2014) avaldatud hinnang Ida-Euroopa riikide NATOsse vastuvõtmisele on õpikunäide, kuidas tõlkes võib sõnumi sisu mitte ainult kaduma minna, vaid ka täiesti vastupidiseks muuta.

Kolmapäeval levis Eesti uudistekanalites kulutulena teade, et Robert Gatesi meelest olnud Balti riikide liiga kiire NATOsse võtmine viga. Algselt ilmselt Vene uudisteagentuurist Interfax liikuma läinud sõnum jõudis agentuuri BNS kaudu Eesti portaalidesse, ilmus samal kujul ka Postimehe veebis ja ajas ilmselt paljude lugejate kuklakarvad turri – et kuidas siis nii? Miks annab Gates, kes 2008. aastal Eestit külastas, kellega president Ilves 2007 Pentagonis kohtus ja keda on varem peetud väga tasakaalukaks poliitikuks, liitlasriikidele-Baltimaadele sellise hinnangu?

Kuni üpris ruttu selgus, et Robert Gatesi raamatus on kirjas hoopis midagi muud. Pöördun siin raamatu originaalteksti juurde, mis ütleb järgmist: «Balti riikide, Poola, Tšehhoslovakkia ja Ungari kiire vastuvõtmine [NATOsse] oli õige, kuid ma leian, et seejärel oleks protsess pidanud aeglustuma.»

Gates on oma raamatus küll kriitiline Ida-Euroopa riikide vastuvõtmise tempo kohta laiemalt (näiteks kokkulepe USA sõjaväelaste rotatsiooni kohta Bulgaaria ja Rumeenia baasides oli tema hinnangul mittevajalik provokatsioon Venemaa vastu), kuid mis puudutab Eestit-Lätit-Leedut, siis ütleb Gates meie kohta ikkagi täpselt 180 kraadi vastupidist, võrreldes kolmapäeval levima hakanud väärteatega.

Robert Gatesi positiivset suhtumist Eestisse peaks tõendama seegi, et tema raamatus nimetatakse meie maad konkreetselt kahes kohas – mõlemad 6. peatükis, mis puudutab Afganistani. Kummalgi juhul on tegu loeteluga, kus USA ekskaitseminister toob Eesti ära nende liitlasriikide seas, kes öeldu konteksti järgi on panustanud Afganistanis oma jõudusid tõsiseltvõetaval moel.

Eksminister Rein Langi poolt riigikogus esitatud Churchilli tsitaat «Vale on poolel teel ümber maailma, enne kui tõde püksid jalga saab» on niisiis kehtiv, hoolimata sellest, mida keegi võib arvata Langi enda tegevusest. Viimased päevad on jällegi näidanud, et mitte vaid Venemaalt pärit väärtõlge, vaid näiteks ka Euroopa veebimeediasfääri obskuursemaist nurkadest pärit vähimagi tõepõhjata anekdoot sellest, kuidas Euroopa Liit hakkab peagi vastsündinuid kiibistama, levib täpselt nii, kui palju vastuvõtlikke ja kergeusklikke leidub.

Gatesi «pommi» puhul aitas ilmselt kaasa seegi, et tegu ei ole tõepoolest poliitikuga, keda oleks põhjust pidada NATO laienemise suureks eestvõitlejaks, ning et tema raamatus on mitmeid vägagi reljeefseid hinnanguid USA praegustele juhtidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles