Priit Pullerits: suur paks häma

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade Foto: Margus Ansu

Kõigil meil, eranditult, peaks olema hea meel, et Ühtse Eesti suurkogul ei tekkinud uut erakonda. Sest see oleks toetunud varjatud ja poolikutele tõdedele. Niisugust starti ei tohiks endale lubada ükski ettevõtmine, mis tahab üle olla konkurentidest, teistest erakondadest, seades end nondest kõrgemale moraalsele positsioonile. See olnuks tuhandete poolehoidjate tüssamine.
 

Kahjuks tüssas Ühtne Eesti kohe algusest peale kõiki.

Kui aprillis tuli teade, et suurkogu reklaamplakatid on Tallinnas soditud, saatsin ettevõtmise pressiesindajale Jaanus Kukele kirja küsimusega, kas Ühtne Eesti saab, käsi Piiblil ja südamel, ja oma ema nimel vanduda, et sodimise aktsioon polnud Ühtse Eesti enda korraldatud. Lisasin, et Ühtse Eesti tegevuses on leidunud paraku piisavalt happe­ning’i ilminguid, mis panevad teo algataja asjus kahtlust tundma.

Vastuseks sain vastusest ümberhiiliva kirja: «Teie soovitud vannet ei saa me anda, sest Piibel ei ole kõigile Ühtse Eesti liikmetele siduv ning «oma ema» ei oska Ühtne Eesti samuti nimetada. Loodame, et te ei viita antud väljendiga sellele, nagu oleksime kellegi teise esindajad, mingi «emaorganisatsiooni» hääletorud, nagu ka need plakatisodijad on öelnud (kirjutades Ühtse Eesti reklaamidele «IRL»). Teie küsimusele, mis on meie tegevuses olnud sellist, mis paneb antud kahtlusi tundma, ei oska me vastata muul moel, kui öelda, et ju oleme oma senise tegevusega kedagi sedavõrd ärritanud, et ta pidas vajalikuks kasutada üht poliitikas levinud diskrediteerimistaktikat ning asuda Ühtset Eestit «sildistama». Kuid kordame veel kord üle meie pressiteates öeldut: loodame tõsiselt, et tegemist oli lihtsalt pättidega.»

Kurtsin hämava vastuse üle Arteri intervjuus Ühtse Eesti eestvedajaile Tiit Ojasoole ja Ene-Liis Semperile. Semperilt sain pahandada, miks nõuan neilt, käsi Piiblil, jah- või ei-vastust. Ojasoo kinnitas: «Plakatite sodimise idee taga ei olnud meiega seotud inimesed. Seda võin öelda täiesti rahulikult.»

Ühtse Eesti suurkogu järgsel pressikonverentsil tunnistas Ojasoo, et «plakatite sodimise idee andis meile Agu Uudelepp», kes viitas Keskerakonna noortekogu kunagisele majaseintele tehtud grafitile «Kranich 666». Ojasoo lisas: «Selleks et seda kenasti korrata, me kordasime seda.»

Seega ei olnud plakatite sodimise idee taga tõesti Ühtse Eestiga seotud inimesed, nagu väitis Ojasoo. Aga plakatite sodimisega olid seotud Ühtse Eestiga seotud inimesed, nagu kinnitas Ojasoo.
Võttis terve kuu, et oma lihtsale jah-ei-küsimusele vastus saada. Seni tuli leppida valega. Valega selles mõttes, et tõde oli maha surutud. Valele, kas või kõige väiksemale, ei saa elus rajada midagi suurt ja väärtuslikku. Isegi erakonda mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles