Evelyn Kaldoja: nuhkige rahus!

Evelyn Kaldoja
, välistoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Andres Haabu / Postimees

Järgnev sõnum ei ole kuigi originaalne. Aga et levinud arvamus näikse põhinevat muul, kordan üle. Vaadake üle oma Facebooki privaatsusseaded ja unustage NSA, sest suure tõenäosusega ei huvita teie isik mitte kedagi peale teie isiklike austajate ja vaenlaste.

Kõik riigid üritavad jälgida kõiki neid riike, organisatsioone ja isikuid, kes kuidagi nende huvidesse või julgeolekusse puutuvad. «Usalda, aga kontrolli»-põhimõttel hoitakse silm peal ka sõpradel, sest mitte ükski allianss ei koosne sada protsenti ühtmoodi mõtlevatest osalistest ja vähemalt praegu pole alust arvata, et ajalugu oleks läbi. Mida tugevam on riik, seda rohkem on tal nii kaitsmist vajavaid huve kui ressursse luuramiseks. Üllatav ei tohiks olla ka see, et nuhitakse varjatud asju.

Kui te juhtumisi olete Angela Merkel, siis te annate endale aru, et nii ameeriklased, venelased, prantslased kui veel paljud teised üritavad teie järele nuhkida. Te olete muidugi nördinud, kui selgub, et mõnel õnnestus teie telefoni pealt kuulata. Aga ükskõik millist nördimust te ka avalikult pealtkuulaja suhtes ei ilmutaks, ajasite te salajutud turvatud kohtades ja olete rohkem vihane nende peale, kes peaksid teie telefonijutte kaitsma.

Kui te ei ole Angela Merkel või mõni muu rahvusvaheliselt oluline persoon, aga NSA tunneb teie vastu huvi, rõõmustab tõenäoliselt ka proua kantsler, et teiesugust jälgitakse. Või siis olete te tõeliselt eriline.

On ju teoorias võimalik, et reisite sagedasti Khyber Pakhtunkhwasse ja Puntlandi, sest teie emapoolne suguvõsa elab Pakistani hõimualade naabruses ja te hindate turismist rüvetamata Somaalia randu nii kõrgelt, et olete valmis kosutava supluse järel inimröövi ohvriks langema.

Võib-olla te ka siiralt õpite islamistlikest foorumitest araabia keelt ja tellite põldu omamata veokitäie väetist keemiatöösturite äri toetuseks. Sellisel juhul võtke luurajate huvi enda vastu kui äraspidi lennujaama turvakontrolli.

Lennureisi eel võtate oma püksirihma vöölt, sest võib-olla üks miljonist kaasreisijast üritab pardale vedada pommi- või kaaperdustarvikuid. Eelkirjeldatud kahtlase sõidugraafiku korral pakutakse teile võimalust aru anda lootuses, et võib-olla üks miljonist vaheldumisi Al-Qaeda ja Al-Shababi tugialasid väisavast inimesest pole seotud terroristidega.

Muidugi peate arvestama nuhkimisega ka juhul, kui olete lihtne eestlane, kes oskab vaid puist inglise keelt ning kelle reisid piirduvad Ryanairi-Girona ja Antalya tšarteriga. Aga seda ei tee mitte NSA, vaid teie ülemus, praeguse kallima endine kallim või salaaustaja põhikoolist. Tõenäoliselt nuhite isegi mõnuga. Sellel Facebook ju põhinebki. Nende infoorgial osaledes tasub hoogu pidada vaid kahe mõttega – et teie laialt publitseeritud hinnangud ei läheks teile maksma töökohta ning et ei peaks häbenema ilmarahvale nähtavaid postitusi olukorras, kus te ise viibite Ladina-Ameerika vanglas, teises ilmas või mujal, kus teil kontroll oma veebikonto üle puudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles