Kalvi Almosen: teeme kõik endast oleneva, et liikluses ellu jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Almosen.
Kalvi Almosen. Foto: Lääne prefektuur

Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo juht Kalvi Almosen kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et ehkki liiklusõnnetusi ei saa kunagi täielikult ära hoida, saab igaüks teha midagi, et surmavate kokkupõrgete tõenäosus oleks väiksem.

Täna varahommikul jäi Läänemaal Ridala valla teele nelja noore inimese elu. Vaid mõni päev tagasi, kolmapäeval hukkus Pärnumaal Halinga vallas koduteel olnud tüdruk. Lähedaste lein on mõõtmatu ning juhtunu on kaotus kogu Eestile. Nende noorte inimeste elud jäävad elamata, rõõmud tundmata, lapsed sündimata, väärtus loomata. Ka ühe inimese hukkumine on liiga palju ent viie noore elu lõppu ei tohi me endale lubada.

Autosid juhivad päris inimesed oma inimlike nõrkuste ja ebatäiustega, seetõttu ei saa liiklusõnnetusi kunagi täielikult ära hoida. Küll saab absoluutselt igaüks teha midagi, et surmavate kokkupõrgete tõenäosus oleks väiksem. Ka väikesed muutused liiklemisharjumustes päästavad kogumis päris inimeste päris elusid.

Lääne regioonis on tänavu liikluses vigastada saanud 260 inimest ja surma 14 inimest. Eelmise aasta sama päeva seisuga oli hukkunuid 17. Statistika on justkui positiivne, ent näitab tegelikult ju seda, et väga halba on natuke vähem.

Numbrite kuivas keeles läheb kaotsi, et need inimesed said vigastada või hukkusid lihtsalt koju, tööle või poodi mineku ajal. Nad ei tegelenud millegi ekstreemse ja eluohtlikuga, vaid olid inimesed oma igapäevastes kõigile tuttavates toimingutes.

Liiklusõnnetustes on harva üks konkreetne põhjus ning enamasti langeb mitu halba asjaolu kokku. Mida rohkem me liikluses enda hoidmisele mõtleme, seda suurema tõenäosusega on liiklus ohutum kõigile. Kui juht on kaine ja puhanud, sõiduk heas korras ning sõiduvõtted oludele vastavad, on pool võitu käes. Teise poole annab liikluses seadusena kehtivatest kokkulepetest kinni pidamine ning tähelepanelikkus teiste käitumise suhtes. Kui halvim siiski juhtub, kaitsevad kõiki autosolijaid kinnitatud turvavööd.

Me ei saa lõppeval nädalal hukkunud noori inimesi tagasi tuua. Küll saame võtta õppust ja pöörata see kurbus ja kahjutunne millegi parema ajendiks. Olgu selleks ohutum liiklus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles