Juhtkiri: kiirabi ei kao ja teenus võib-olla hoopis paraneb

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Ümberkorraldused kiirabis on viimastel päevadel taas suuremat tähelepanu saanud, aga muudatused ise on samm-sammult toimunud kogu selle aasta vältel ning nende ettevalmistamine on kestnud mõistagi veel kauem.

Eesti on jaotatud kiirabipiirkondadeks ning kiirabiteenuse osutajate leidmiseks on toimunud konkursid. Nendel on osalenud nii suuremad kui väiksemad haiglad ning ka erakapital. Rakvere ja Viljandi haigla ning Ida-Viru kiirabi kaebasid konkursi korraldaja terviseameti kohtusse, sest leidsid, et konkurss on olnud nende suhtes ebaõiglane. Viljandi haigla, näiteks, loobus võitlusest septembris.

Kõigi selliste vaidluste ajakirjanduslikul käsitlemisel tuleb silmas pidada, et tegu on omavahel konkureerivate ettevõtetega vaatamata sellele, et kogu nende valdkonna kohal lehvib sisult õige, inimeste abistamise lipp. Loomulikult on meditsiinitöötajate ametieetika ning küllap juba lapsepõlves omaks võetud suund teiste inimeste aitamisele väga oluline ning vaevalt et selleta üldse läänelik arstiabi toimida saakski. Siiski tuleb vaidlusi jälgides mõista, et osapooltel on ka selgelt majanduslikud huvid.

Tegu pole mustvalgete vastandustega. Kui keegi määraks oma loos terviseameti juba ette «rahvavaenulikult kalgi ametniku» rolli, kelle elueesmärk on kokkuhoid kasvõi vere hinnaga, ja kuulutaks iga ametnikele oponeeriva kiirabifirma töötajad punasele ristile ja Hippokratese vandele andunud pühakuteks, siis talitaks ta kahtlemata ebaausalt.

Ametniku või poliitiku vaenlasena kujutamine on ülimalt lihtne, aga meeles tuleks hoida ka seda, et oleme kodanikena palganud ametnikud oma huvide eest seisma ning emotsioonipuhangutest hoolimata võiksime arvestada ka võimalusega, et meie palgatud ametnikud ja meie valitud poliitikud võivad huvigruppide vaidluste keeristes olla (ja tõenäoliselt ongi) meie huvide kaitsjad.

Terviseameti ülesanne on tagada, et meditsiiniline kiirabi jõuaks terves Eestis abivajajateni mõistliku ajaga. Kuna selle ülesande täitmiseks ei kuku ressurss taevast ega võlu seda meile Harry Potter, on paratamatu ka see, et kiirabi korraldus ei tohi olla olemuselt raiskav, vaid peab olema selgelt eesmärgile suunatud. Ühegi avaliku tegevuse juures ei peaks olema ja loodetavasti ka ei ole eesmärk kokkuhoid inimelude hinnaga, küll aga peabki kokku hoidma ebaefektiivsuse arvelt.

See, et uues kavas on arvestatud inimeste tegelikku paiknemist Eesti territooriumil ning jaotatud kiirabibrigaadide asukohti maakonnakeskustest eemale, tundub olevat mõistlik ja inimeste aitamisele suunatud lähenemine.

Iga ümberkorraldus on ja peabki olema kriitikale avatud, ent muutusi kritiseerides on Eestis kombeks meeles hoida, mis on avalikest huvidest lähtuv eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles