Maria Peterson, Greete-Kristiine Kuru: keeld, mis eiraks ettevõtjate huve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Peterson
advokaadibüroo Borenius vandeadvokaat
Maria Peterson advokaadibüroo Borenius vandeadvokaat Foto: Erakogu

Euroopa Komisjon kogus oktoobrini ettepanekuid konkurentsiõigust reguleeriva eelnõu kohta, millega tahetakse muuta vähetähtsa kokkuleppe sõlmimise põhimõtteid. Selle tulemusena oleks väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjatele omavaheliste kokkulepete sõlmimine senisest piiratum.

Praegu piirab konkurentsiõigus väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate tegevust sel määral, et keelatud on kokkulepped, mis võivad märgatavalt kahjustada turul olevat konkurentsi. Kui kokkuleppe mõju konkurentsile ei ole märgatav, on tegemist vähetähtsa kokkuleppega. Euroopa Komisjonis on nende kohta välja töötatud erand, nn de minimis teatis, mis näeb ette, et teatud konkurentsi kahjustada võivad kokkulepped on lubatud, kui osaliste turuosad on väiksed (näiteks konkurentide vahel sõlmitud kokkuleppe puhul kokku kuni kümme protsenti asjaomasest turust).

Kuigi de minimis teatis ei ole siduv, on Eesti siiani Euroopa Komisjoni praktikat järginud ja vähetähtsaid kokkuleppeid reguleerinud – vähetähtsad kokkulepped on konkurentsiseaduse kohaselt need, kus osaliste turuosad on olenevalt kokkuleppe liigist kuni 10–15 protsenti asjaomasest turust. Seetõttu on ka konkurentsiamet saanud vähetähtsa kokkuleppe põhimõtet rakendada.

Kui praegu saavad väiksed ja keskmise suurusega ettevõtjad sõlmida kokkuleppeid, mis konkurentsi märgatavalt ei kahjusta, siis muudetud teatise kohaselt ei tohiks teha ka konkurentsi vähesel määral kahjustavaid kokkuleppeid. De minimis teatise muutmine tooks kaasa olukorra, kus väheneksid ettevõtjate koostöövõimalused.

Tihti on vähetähtsate kokkulepete regulatsioon aidanud kaasa uue ettevõtja turuletulekule ja uue toote turustamisele. Praegu kehtiva regulatsiooni kohaselt saavad väikese turuosaga ettevõtjad näiteks vahetada infot, mis aitab kaasa koostööle teadus- ja arendustegevuses. Vähetähtsate kokkulepete regulatsioon annab muu hulgas võimaluse kokku leppida koostootmises.

Eelnev ei ole de minimis teatise muudatusversiooni kohaselt enam võimalik. Kui analüüsida väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate ärihuve, võib öelda, et praegu kehtivaid põhimõtteid ei tohiks muuta. Seetõttu esitas advokaadibüroo Borenius avaliku konsultatsiooni käigus Euroopa Komisjonile oma ettepanekud de minimis teatise muudatusversiooni kohta.

Oleme seisukohal, et väikestele ja keskmise suurusega ettevõtjatele peab jääma võimalus sõlmida kokkuleppeid, mis võivad konkurentsi vähesel määral kahjustada. Pakkusime teatise muutmiseks välja ka alternatiivse lahenduse: muudatuse korral tuleks teatisesse lisada võimalikult täpne nimekiri konkurentsi kahjustavatest kokkulepetest.

Nimekiri on vajalik õigusselguse huvides, et väikestel ja keskmise suurusega ettevõtjatel oleks ülevaade konkurentsiõigusega keelatud ja lubatud koostöövõimalustest. Kuigi de minimis teatise muudatusettepanek on veel eelnõu tasandil ning Euroopa Komisjon võib avaliku konsultatsiooni käigus kogutud arvamuste põhjal oma seisukohta muuta, tahame juba praegu väikeettevõtjatele meelde tuletada, et konkurentsiseadus kohaldub ka nende tegevusele. Karistused konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimise eest on suured ka väikse turuosaga ettevõtetele ja nende töötajatele.

Trahv juriidilisele isikule on kuni kümme protsenti käibest, juriidilise isiku nimel tegutsevale füüsilisele isikule kuni 1,5 aasta palk või isegi kuni kolmeaastane vangistus. Euroopa Komisjon plaanib muudetud teatise vastu võtta 2014. aastal.

Täistekst advokaadibüroo Borenius ettepanekutest Euroopa Komisjonile www.borenius.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles