Juhtkiri: ebakindel vaherahu lasteaiasõjas

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söögiaeg lasteaias.
Söögiaeg lasteaias. Foto: Toomas Huik.

Iga laps peab saama koha lasteaias, kui vanemad seda soovivad. On enesestmõistetav, et lisaks sellele, et meil on lapsele formaalselt koht olemas, ootame ka kvaliteeti. Seda, et lasteaias oleks kasvatajad, muusikaõpetaja jt. Et laps saaks süüa. On täiesti loomulik ette kirjutada, millised peavad olema lasteaia ruumid.



Mitu ruutmeetrit peab lasteaia ruumides olema, et lapsed mahuks seal nii mängima, õppima kui ka lõunauinakut tegema? Milline peab olema õhk lasteaia ruumides? Põhimõtteliselt peaks ju saama neile küsimustele rahulikult läheneda ja otsida lahendusi seal, kus tingimused päris joonepealt seaduse sätete järgi pole.



Vähemalt Tallinnas on neist iseenesest sisukatest küsimustest tehtud suur poliitilise võitluse teema – «pantvangidraama», nagu eelmisel nädalal öeldi. Tervisekaitseamet kontrollis lasteaedasid ja leidis, et osas lasteasutustes on ruumi lapse kohta liiga vähe. Tallinna linnavalitsus esitas seda kui poliitiliselt mahitatud rünnakut nende vastu. Linn ähvardas, et uusi lasteaiarühmi ei panda kokku enne, kui on ehitatud uued lasteaiad või sotsiaalminister muutnud oma määrust, millega tervisekaitsenõuded kehtestati.



Eile astus tervisekaitseamet sammu tagasi ja peatas ajutiselt lasteaedade kontrollimise. Ülemäära poliitiliseks muudetud õhustikus on ameti juhi poolt igati loomulik jätta lasteaedade küsimusele lahenduse otsimine sotsiaalministeeriumi õlule. Kokkuvõttes tähendab see siiski, et poliitiline kemplemine lasteaedade ümber läheb edasi.



On päevselge, et Tallinnas on investeeringud lasteaedadesse kahanenud peaaegu olematuks. Kui 2007. aastal investeeris linn lasteaedadesse üle 168 miljoni krooni, siis eelmisel aastal 30,8 miljonit krooni. Selle aasta investeeringute kava on väiksem kümnest miljonist kroonist. Kuna lasteaiajärjekordi on ka poliitikutel raske taluda, on probleem lahendatud rühmade suurendamisega.



Võimalik, et vaidluse esile kutsunud sotsiaalministri määruses on tervisekaitsenõuetega vanade lasteaedade ruumidele üle pingutatud. Oleks mõistlik, et selle üle vaidleksid huvigrupid ja spetsialistid argumenteeritult. Tallinna linnavalitsuse valuline reaktsioon ja ähvardused on ülepingutatult parteipoliitilised.



Eelmisel nädalal ütles haridusminister Lukas tabavalt: «On lubamatu, et valimiseelse pardijahi tingimustes lastakse poliitilisi haavlilaenguid valimatult igas suunas, nii et ka lapsed võivad kogemata pihta saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles