Sõnajalasalto jäi jalgadele, TV1 juhatuse väljavahetamist ei saa tõlgendada jaama ülevõtmisena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NILS NIITRA,

Postimees

Arvata võiski, et Eesti Päevalehe peatoimetaja Kalle Muuli tunneb TV1 minekust Ühispanga senisest suurema juhtimise alla siirast rõõmu. «TV1 ülevõtmine suurima võlausaldaja Ühispanga poolt sundis Sõnajalgu avalikult oma sõnu sööma ja vastu tahtmist tõestama, millised väljaanded tõepärasemat infot pakuvad,» kirjutab Muuli.

Eesti Päevalehe, Eesti Ekspressi ja Õhtulehe hiljutise TV1-teemalise artiklitetulva taustal jääb tõepärasusest siiski kahetine arusaam.

Miks võrdleb Muuli TV1 saatust Makarovi Tipp TV saatusega? Aga sellepärast, et Ekspress Grupp ja TV1 ei saa sugugi hästi läbi ja hästitöötavat telekanalit on soovitav näidata võimalikult halvas valguses.

Ekspress Grupi kaasomanik Hans H. Luik on Postimehele kinnitanud, et Muuli arvates nii niru telejaam on tegelikult päris atraktiivne investeerimisobjekt. Luik on isegi kaalunud osaluse ostmist TV1s. Süvenevale koostööle võis punkti panna juulis tuld kogunud konflikt telejaama ja meediakontserni vahel.

Kalle Muuli varasemad küünilised arvamuseavaldused Postimehe Tallinnasse mineku teemal ja kas või seekordnegi kahjurõõm TV1 aadressil ei jätnud endast eriti soliidset muljet. Võiks ju vahel teiste edu üle natukenegi rõõmu tunda.

Konkureeriva kontserni väljaanded on oma tõepärasuse tuhinas unustanud fakti, et Sõnajalgade perekond on ehitanud tühjalt kohalt telejaama, mille käesoleva aasta reklaamikäibeks peaks tulema 45 miljonit krooni.

Ehkki Sõnajalad olid TV1 käima pannes liialt optimistlikud, oli nende äristrateegia väga hea. Võitude nimistusse võib panna ETV nina eest ära ostetud menusarja «Kodus ja võõrsil» näitamisõiguse nagu ka oma ala parimate asjatundjate Jüri Piheli ja Rait Killandi töölevõtmise.

Perekonna ainsaks ja suurimaks möödalaskmiseks saab pidada TV1 arengukava püstitamist majanduse kiirenevale kasvutempole. Laenuressursside kallinemine seoses kasvu pidurdumisega viis Sõltumatu Televisiooni kriitilisse olukorda ja Ühispank otsustas TV1 juhtimisse sekkuda.

Samas ei saa juhatuse väljavahetamise näol rääkida mingist «ülevõtmisest», sest Ühispank saab telejaama arengut puudutavaid otsuseid vastu võtta ainult Sõnajalgade perekonna nõusolekul. Seda kinnitab nii Ühispanga asepresident Janek Mäggi kui Oleg Sõnajalg. Ülevõtmise loogika vastu räägib ka Oleg Sõnajala asumine omanike esindusorgani nõukogu etteotsa.

Huvitav, miks peaks Ühispank Sõltumatusse Televisiooni paigutatud 20 miljonist kroonist loobuma ja Sõnajalad pankrotti laskma? Tegu on Eesti vaieldamatult kõige väiksemate kulutustega telekanaliga. Samas on selge, et Sõnajalad üksi ei suuda põhjamaistele suurkontsernidele kuuluva TV 3 ja Kanal 2ga kaua võistelda. Ressursse on liiga vähe. Tulevikuinvesteeringuteks on vaja osa Sõltumatust Televisioonist maha müüa piisava know-how ja rahaga kontsernile. Muide, sellest said Sõnajalad aru palju varem kui augusti lõpus.

Tugeva partneri vajadust kinnitas ka juulikuine jõudemonstratsioon mõnes ajalehes, mille järel ei jäänud Sõnajalgadel üle muud kui valik erinevate huvisfääride vahel. Isegi täiesti ideaalsel teleprogrammil on praegu raske ennast tihedas konkurentsis kasumisse toota.

Sõltumatu Televisiooni juhatuse esimeheks asuv endine majandusajakirjanik Vallo Toomet on tõenäoliselt parim võimalik kandidaat sellele kohale.

Toomet võrdleb Eesti telekanaleid nelja saapavabrikuga, millest jäävad lõpuks ellu need, kes paremini saapaid müüvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles