Priit Pullerits: info päästab kitsikusest välja

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade
Värvikas ajakirjanik, Priit Pullerits läbi aegade Foto: Margus Ansu

Neljapäeva hommikupoolikul Stockholmi lähedal toimuv võttis aegamööda Hollywoodi B-kategooria väikse-eelarvelise katastroofifilmi kontuure.

Postimehe emafirma Schibstedi töötajate nõukogu istung Arlanda lennujaama konverentsikeskuses sai kiire ja ootamatu lõpu, kui saabus uudis, et Islandi poolt on jõudnud Norra kohale vulkaanitolmu pilv, mis on Oslo lennuvälja juba rivist löönud. Selles mõttes, et lennukid sealt enam õhku ei tõuse ega sinna ka maandu.



Järgnev oli ilus õppetund, mis näitas, et me elame tõepoolest infoajastul. Ja sel ajastul võidavad kriitilistes olukordades need, kellel on juurdepääs infole.



Schibsted on meediakompanii. Veebimeedia arendamisel Euroopa eesrindlikumaid. See saigi otsustavaks.



Tänu veebist kiirelt otsitud infole hankisid norrakad endale pikemalt mõtlemata rongipiletid. Õigesti tegid. Vaevalt kümmekond minutit hiljem tuli teade, et kõik rongipiletid Norra suunas on välja müüdud.



Ülejäänutele, ülemere-eurooplastele algasid odava katastroofifilmi võtted. Loodest lähenes äraarvamata kiirusel ja täpselt teadmata suunas nähtamatu, ent elu rööpast lööv tolmumassiiv.



Üksteise järel ilmus Arlanda suurtel tabloodel tühistamisteade Kopenhaageni, siis Dublini ja Londoni, Berliini ja Praha, seejärel koguni Pariisi ja Madridi lendudele. Oli tunne, nagu vaataksid esialgu veel turvalisest kaugusest, kuidas force majeure kogu Lääne-Euroopa üha suuremas ulatuses maad ligi surub.



Millal langeb Tallinn?



Esialgne info viitas, et tuhapilv liigub pigem lõunasse. Ent pilk sülearvutis interneti satelliidikaardile näitas, et ka Rootsil pole suure tolmu käest siiski pääsu. Kuid ametlik info, mida taas leidis rüperaali monitorilt, mitte lennujaama stendidelt, teatas, et Rootsi õhuruum suletakse õhtul alles kella kümnest. See andis lootust kella 19.40 lennukiga Stockholmist Eestisse pääseda.



Aga nagu öeldakse: stay tuned! Ehk püsige infolainel. Ja sealt see siis tuligi, mida karta võis: alates kella kuuest ükski lennuk Rootsi kohal enam ei lenda.



Poleks tollel infol kohe sabast kinni saanud, võinuks ilmselt praegugi veel Rootsis passida. Edasine sõltus välkkiirest otsustamisest: taksoga läbi Stockholmi liiklusummikute sadamasse (495 Rootsi krooni) ja seal, hoolimata räämas terminalis järjekordade venimisest teosammul, vaat et viimasel minutil Tallinki laevale.



Viimane info enne pardale astumist ­teatas, et Stockholmis pole saada enam ­rendiautosid ega taksosidki. Ja kõik hotellitoad 100 km raadiuses on broneeritud. Selline oli nähtamatu tolmupilve nähtav tagajärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles