Porgand puuviljaks, KOMMENTAAR

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.




AIVAR JARNE

Postimees

Eile pärastlõunal Riigikogus teisele lugemisele läinud tollitariifiseadus annab märku, et tollitariifidest Eestil pääsu pole. Veenvast häälteülekaalust hoolimata tuleb valitsuskoalitsioonil oma põhioponentidega Reformierakonnast pidada maha äge lahing.

Valitsusliit raiub kui rauda tollimäärade seaduse vajalikkusest. KMÜ viitab maailmamajanduse tavadele, väliskaubanduse reguleerimisele ja tasakaalustamisele. Erilise argumendina tuuakse esile, et kuna Eesti põllumajandussaaduste import on ekspordist poolteist korda suurem (6 miljardit krooni 3,95 miljardi vastu eelmisel aastal), siis aitab ainult kunstlik sisseveo piiramine.

KMÜ on oma liitlaseks saanud muidu liberaalsetel kaubanduspoliitika põhimõtetel seisnud välisministeeriumi. Koos Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO) läbirääkimisi vedava välisministeeriumi asekantsleri Priit Kolbrega selgitavad nad, kui hädavajalik on tollilagede määramine selle organisatsiooniga liitumiseks. Kanadalased ja ameeriklased koos ülejäänud 125 WTO liikmesriigiga ei võtvat meid enne jutulegi.

Just sellele nõrgale kohale aga on rajatud reformierakondlaste üks põhivastuväiteid. Miks peab Eesti seadusandlik organ kindlaks määrama tollide maksimummäärad, kui nii kaupade loetelu kui ka tollilagede üle käib veel elav vaidlus, küsivad nad.

Teisalt ei rahulda oravaparteilasi valitsusele antavad volitused tollitariife nullist kuni maksimummäärani vajaduse korral ise kehtestada. Nii saaks valitsus populistlikel kaalutlustel kehtestada näiteks tubakatoodetele 50% tollitariifi, kui tubakaimportijad teevad aga tõhusat lobbytööd, siis jätta hoopiski 0% tariif.

Iseenesest on tollitariifiseadus siiski vajalik. Seda eeskätt WTOga ühinemiseks, aga ka integreerumiseks Euroopa Liiduga. Ilma selle seaduseta ei võeta WTOsse, ilma WTOsse kuulumata ELi.

Kuid vaielgu Eesti välisametkond kaubandusorganisatsiooniga enne asjad selgeks. Alles siis, kui WTOga tollimäärad kooskõlastatud, kiidab parlament need heaks või lükkab tagasi. Ja kui Eestil tõesti on mõne kauba suhtes eluliselt vajalik tollid ka reaalselt kehtestada, siis tehku seda parlament. Muidu muutuvad tollid valitsuse mängukanniks.

Umbes nagu Hispaanias, kui valitsus läks riigi huvide kaitsmisel nii kaugele, et deklareeris porgandid puuviljadeks. Õnneks kasvatatakse Euroopas peale Hispaania ka mujal porgandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles