Nils Niitra: Maaülikool ostku oksjonilt

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Niitra
Nils Niitra Foto: Sille Annuk

Ei kujuta ette loomakasvatajat, kes ahmib kokku erinevates valdades asuvaid väikseid maatükke paarikümne kilomeetri kaugusel oma talust, et sealt veistele sööta toota – traktor rüüpab diislit isukalt.


Maaülikooli otsus küsida riigilt tasuta maatükke kolmes vallas viitab võimalusele, et teadlased ei anna endale aru majanduse olemusest. Tavaline farmer ei saa endale lubada investeerimist katse-eksituse meetodil, sest see võib päädida pankrotiga.



Maaülikool saab riigilt esimese öö õigusega tasuta maid ja võib nendega tulevikus hangeldada, sest siis otsustab uus nõukogu, et kas sa näed, sööda tootmine ja vedu paarikümne kilomeetri kauguselt ei olnudki efektiivne.



Maaülikool paneb pidevalt müüki kinnisvara, mida enam vaja ei lähe, aga mida kunagi läks vaja. Soovitan ülikoolile õppejõudude ja seeläbi ka tulevaste tudengite majandusliku mõtlemise süvendamise eesmärgil edaspidi mitte endale maid tasuta küsida, vaid soetada neid oksjonilt, tehes seejuures võistupakkumisi põllumeestega.



Siis tekib nõukogul ja ka tudengitel selgem arusaam, mida maa ostmisse investeerimine ja selle majandamine maksab. Järgnevad arutelud, kas maad tasub osta ebamõistlikule kaugusele farmist.



Mõtiskletakse võimaluse üle osta ülikooli Märja katsetootmise lähedal asuvate põldude praeguselt omanikult maad hoopis turuhinnaga, et tootmiskulusid kokku hoida. Põllumajandus on ka äri, mis siis, et eriline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles