Liiga usaldav president

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carmen Kass
Carmen Kass Foto: A.Peegel

Modell – kindlasti mingi piiratud mõttemaailmaga tegelane, kelle vaimsed võimed ei küündi kõrgemale enda ilu müümisest.

 Olgem ausad, selline on paljudes inimestes juurdunud stamparusaam selle tavainimesele arusaamatu elukutse esindajatest. Seda suurem oli üldsuse üllatus, kui 2004. aasta kavadel sai teatavaks, et Eesti Maleliidu presidendiks saab Eesti kuulsaim supermodell Carmen Kass.



Kuus aastat tagasi maleliidu tegevjuhina tegutsenud Hendrik Olde peas sündinud plaan näis lähimal vaatlusel geniaalne. Kass, kes vastupidi üldsuse kartustele osutus ka ise hoopis nutikaks maletajaks, oli kindlasti inimene, kes võis oma laialdaste sidemete abil Eesti kunagisele kuulsale spordialale palju kasu tuua. Just teda nähti võtmeisikuna Eestisse maleolümpia taotlemisel.



Kuid toona ei räägitud Paul Kerese 100. sünniaastapäeva auks korraldatavast 2016. aasta olümpiast, vaid 2008. aasta suurvõistlusest. Tegelikult soovis Eesti korraldada suurt malefestivali juba 2006. aastal, ent see unelm purunes. Vaatamata Kassi nimega ahvatlemisele  jäi lõpuks saamata ka kahe aasta taguse suur­ürituse korraldamisõigus.



Raske öelda, kas Kass alaliitu juhtima asudes aimas, mis teda tegelikult ees ootab, kuid peaaegu kuus aastat hiljem on ta olukorras, kus maleliit on sisetülide tõttu lõhenenud, ning mis veelgi hullem – kaheldava väärtusega otsuste tõttu vaagutakse pankroti äärel.



Kuid seegi pole veel kõik: väidetavalt on Kass koos Oldega paigutanud oma kinni­sidee, 2016. aasta maleolümpia korraldamise alla soliidse summa. Asjade praeguse seisu järgi näib see raha olevat korstnasse kirjutatud. Eesti male maine, mida Kass pidi oma sidemete abil parandama, on aga porri vajunud ning samamoodi jätkates vajub üha sügavamale.



Erinevalt mõne teise spordialaliidu presidendist pole Kass ise male igapäevase juhtimise juures ning tema ütlustest jääb mulje, et enamiku ajast välismaal viibival supermodellil ei ole viimase nädala jooksul avalikkuse ette tulnud probleemidest kuigi selge ülevaade.



Eriti veel juhul, kui kogu tema informatsioon põhineb alaliidu juhatuse esimehe ning samal ajal ka tegevjuhi ametit pidava Olde sõnadel. Mõneti on Kassi usaldus Olde vastu mõistetav: oli ju tegevjuht see, kes kunagi Paides maletrennis käinud piiga alaliidu etteotsa kutsus. Igatahes kostab presidendi suust sisuliselt sama jutt, mida räägib ka Olde.



Paneb imestama, et Kass ei suuda mõista, milliste küsitavate tegudega on igapäevaselt maleliitu juhtiv mees koos ülejäänud juhatusega hakkama saanud – võlad FIDE, Euroopa alaliidu ja Eesti klubide ees, sassis suhted kultuuriministeeriumiga ning maleolümpia ja MK-võistluse korraldamise sooviga kaasnenud ebamäärased kulutused.



Tundub, et Kass pole märganud – või pole tal lastud märgata –, millisesse olukorda tema lemmikspordiala on sattunud. Seis on ju nii hull, et eestlasi ei lubata enam isegi tiitlivõistlustele osalema.



Tegelikult pole kõik veel kadunud. Kassil on viimane aeg võtta eest roosad prillid ning hakata olukorda päästma. Kutsuda kokku Eesti male erinevate jõudude ümarlaud, töötada välja kriisist pääsemise plaan ja lappida kokku kildudeks purunenud suhted võimukoridorides.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles