Argo Ideon: hiirelõks ministrile

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Keskerakonna parlamendisaadikud leiavad, et ETV uudised pidanuks 24. veebruaril lisaks Pika Hermanni lipuheiskamisele, kaitsejõudude paraadile, võidusambale pärgade asetamisele ja presidendi vastuvõtule näitama ka muid sündmusi. Näiteks aktuseid mujal Eestis, aga samuti Tallinna linna korraldatud üritusi. Selle kohta esitasid saadikud esmaspäeval arupärimise kultuuriminister Laine Jänesele.



Muidugi on televaatajatel riigi sünnipäeva kajastamisele erinevad ootused. Mulle isiklikult jäi arusaamatuks, miks vastuvõtu kätlemise ajal ETV näitas küll osa külalisi, teiste saabumine kaeti aga lühiintervjuudega, jagades selliselt külalised justkui kahte sorti – ühed, keda kõlbab rahvale näidata, teisi aga mitte.



Mul ei tuleks aga pähegi, et ETV toimetuse sellise valiku kohta peaks aru andma mõni Eesti valitsuse liige. Sarnane arupärimine viib paratamatult mõttele, et parlamendi keskerakondlased on sattunud eksiteele ja leiavadki, et minister otsustab ja vastutab selle eest, mis üritusi ETV oma ekraanile toob.



Kas tõesti on meil 2010. aastal neid, kes usuvad, et Eestis otsustab minister või valitsus, milliseid sündmusi üks telekanal oma vaatajatele peaks edastama? Selline mõte saab sündida ainult mõnes eriti kõvasti orbiidilt välja nihkunud poliitilises mikrokosmoses.



Kui veebruaris esitles Keskerakond end parlamendis ERRi sõltumatuse kaitsjana rahandusminister Jürgen Ligi kurja kirja eest, siis vastne arupärimine näitab kaitsjate endi ilmset arusaamatust või ka tahtmatust mõista, mida tähendab demokraatlikus lääneriigis sõltumatu ajakirjandus.



Kui selle mõiste tõlgendamisse peaks ära mahtuma võimalus, et kajastamist vajavate sündmuste nomenklatuur antakse kusagilt «ülaltpoolt» ette, siis oleme välja jõudnud sügavalt putinlikku meediakäsitlusse.



Nagu kirjeldas tuntud Vene saatejuht Vladimir Pozner ajakirjanik Jaanus Piirsalule antud usutluses: «See pole mingi saladus, et keegi (riigi) juhtkonnast kohtub iga nädal kolme suurema kanali peadirektoritega. Nendel kohtumistel seatakse ülesandeid, teatud tingimused. Vastavalt sellele kanalid näitavadki.»



Kui Keskerakonna arupärimine ei näita sarnast mõtteviisi, siis mida see näitab? Mul on ainult üks alternatiivne hüpotees. Ehk üritavad tsentristid minister Jänest kavalalt poliitilisse hiirelõksu meelitada, et ta tõepoolest hakkakski riigikogu ees seletama, mida ETV oleks pidanud 24. veebruaril näitama? See oleks tõesti hale sissekukkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles