Mikk Salu: Tallinna saabus kommunism

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Salu
Mikk Salu Foto: Toomas Huik / Postimees

Vanemad inimesed ehk veel mäletavad aegu, kui arutati, millal kommunism saabub ja üleminekuperiood sotsialismilt kommunismile lõppeda võiks. Kes pakkus 1975. aastat, kes 1980. aastat, kes rääkis aastast 1985. Ära oodata aga ei jõututki, sest enne sai Nõukogude Liit otsa. Õnneks on pikk ootamise aeg nüüdseks otsas ja võib välja kuulutada, et kommunism saabus 7. oktoobril 2013. aastal Tallinnas Lasnamäe linnaosas.

Nimelt, kes veel ei tea, siis sel päeval avati Lasnamäel Tondiraba jäähalli ehitusplatsil uisuliidu hooaeg – vähemalt nii seda üritust nimetati. Asja tegelik sisu oli muidugi Keskerakonna valimisüritus. Soojas sügisvihmas pandi keset ehituplatsi maha jääväljak (järgmiseks hommikuks sulas küll ära, aga mis sellest), et toredat pidu pidada.

Peakülalisena esines uisuliidu president Edgar Savisaar (kandideerib Keskerakonna nimekirjas Lasnamäel), mõned piruetid tegi jääl Jelena Glebova (kandideerib Keskerakonna nimekirjas Lasnamäel).

Pressikonverents, muusika, kaamerad ja fotoaparaadid. Kena pidu ja mis veel parem, kõik see oli tasuta, ei läinud mitte kui midagi maksma. Või täpsemalt öeldes, ainult tühised 100 eurot – nii palju kulus punase vaiba mahapanemiseks –, nagu Edgar Savisaar eilsel linnavalitsuse pressikonverentsil teatas. Sama summa (100 eurot) kordas üle ka «vana majandusmees» Arvo Sarapuu, kellelt Savisaar oma kalkulatsioonile kinnitust otsis.

Niisiis, õppige elama, inimesed. Kõik teie, kes te oma pere eelarvet planeerite, mõtlete, mida osta ja mida ostmata jätta. Ka teie, firmajuhid ja omanikud, kes te eelarveid ja rah­a loete. Kõik see on üks tühi töö ja vaimu närimine. Pole vaja.

Vaadake Tallinna. Kõike on võimalik tasuta teha. Näiteks see jäämasin, mis jääd tegi, oli tasuta, sest tuli «ühest meie omast firmast», teadis Edgar Savisaar rääkida. Ilmselt samamoodi oli siis tasuta ka kaheksa tonni kaaluv generaator. Ja elekter oli tasuta. Ja kütus, mis sisepõlemismootoris põles – ka see oli tasuta. Ja masinate kohaletoomine oli tasuta.

Kümned töölised, kes platsi ette valmistasid, silusid, torusid maha panid ja jääd tegid – nemadki töötasid tasuta. Seadmetest ja torudest pole mõtet rääkidagi – needki tasuta. Üritusel pakutud pirukad – tasuta. Jahu ja muna ja liha, millest pirukad tehti – loomulikult tasuta. Munitsipaalpolitseinikud, kes üritust turvasid ja valvasid, ma loodan, et te ikka teate, et nende töötundide eest te palgapäeval raha ei saa – te tegite tööd tasuta.

Kogu muu ehitustegevuse seiskamine ajutise jääväljaku ehitamise ja ürituse korraldamise ajaks, ka see ei läinud midagi maksma. Kõik asjad võib niimoodi üles lugeda, iga masina, seadme, töötunni ja liigutuse, mis kõik mitte midagi maksma ei läinud. Kõik on tasuta. Kommunism on saabunud. Kolime kõik Tallinna ja oleme õnnelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles