Urve Eslas: Google’i kaitseks

Urve Eslas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Eslas
Urve Eslas Foto: Erakogu

Ehkki Google’it on viimasel ajal nahutanud nii Itaalia kohus, raamatute digitaliseerimise vastu sõdivad kirjanikud, äratuntavalt Street View’ piltidele sattunud kodanikud kui maailma ajalehtede liit, rääkimata neist kritiseerijaist, kes mõistavad karmilt hukka vahepeal Hiinaga tsenseerimise vallas tehtud koostöö, oleks kahju, kui selline moraalne ja majanduslik haarang lõpeks Google’i otsusega mõnes valdkonnas tegutsemine hoopis koomale tõmmata.



Oluline on teha vahet põhimõtte ja teostusliku poole vahel: see, et teostuses prevaleerib suure ja eduka õigus kodanike isikukaitsega seotud küsimuste üle, ei tähenda, et ideede koht oleks recycle bin’is.



Kui rääkida Google Earthist koos Street View’ga, siis kunagi varem ei ole maailm olnud nii käegakatsutavalt lähedal. Seda võib pidada pärast kaartide ja gloobuse laiemasse kasutusse võtmist kolmandaks suuremaks murranguks. Tavakasutaja seisukohast vaadates on tegu peaaegu revolutsioonilise muutusega: alates maailmageograafiaga tutvuva õpilase võimalustest kuni reisikavandamise mugavusteni – võimalik pole mitte üksnes arvutada marsruute, vaid ka heita enne võõrasse linna sõitmist pilk ümbruskonnale kuni orienteerumiseks vajaliku majanurgani välja. Tasuta.



Jah, Google peab omaks võtma, et on privaatsust puudutavaid valdkondi, millega tuleb ringi käia senisest hoolivamalt. Kuid need on teostusküsimused, mille lahendamiseks piisab tahtmisest kulutada sellele väike osa kasumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles