Eestkõneleja Linnart Mäll

Rein Veidemann
, TLÜ professor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnart Mäll
Linnart Mäll Foto: Margus Ansu

Iga inimese surm on sissejuhatus kokkuvõtteks. Kokkuvõte algab mingi üldistava kujundi otsimisest, mis lahkunut enim iseloomustab.

 Eile Tartu Ülikooli aulast viimsele teekonnale saadetud Linnart Mälli kohta, keda tema austajad ja õpilased Õpetajaks peavad, võib lisaks öelda, et ta oli Eestkõneleja sõna otseses ja sümboolses tähenduses.



President Toomas Hendrik Ilves rõhutaski järelehüüdes, et Esindamata Rahvaste Organisatsiooni ühe loojana ja seeläbi vaikima sunnitud rahvaste eestkõnelejana võttis Mäll enda kanda paljude kannatuste koorma ega pannud seda kordagi maha.



Ent Mäll oli ka ida eestkõneleja Eestis. Ta koondas budismi pühade raamatute tõlgete kaudu ida mõttevalgust eesti kultuuriväljale, tasakaalustades sel moel meie harjumuslikku Euroopa-kesksust. Ta leidis, et Eesti kohus on lisaks enda eest seismisele olla õigluse eestkõneleja maailmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles