Juhtkiri: kalmistutele naabrivalve

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on üks paljudest Jüri kalmistul lõhutud hauatähistest.
Pildil on üks paljudest Jüri kalmistul lõhutud hauatähistest. Foto: Rae vald

Teade, et Harjumaal Rae vallas langes Jüri kalmistul rüüstajate ohvriks üle poolesaja haua, šokeerib ja teeb nõutuks. Mis toimub küll selle inimese peas, kes läheb kalmistule laamendama, lõhkuma rahupaika, kus inimesed käivad leinamas oma omakseid? On arvatud, et (noored) vandaalid näitavad sellega oma üleolekut surmast; ent sedagi, et kindlat põhjendust sellisele teguviisile polegi - niisamuti visatakse sisse aknaid, lükatakse ümber prügikaste, lüüakse mõlki ja soditakse liiklusmärke...

Olgu põhjus selge või mitte, igal juhul peame küsima, kuidas sellisele jõhkrusele vastu seista, eeskätt - kuidas seda ennetada. Ilmselt oleks kõige olulisem tagada, et ükski säärane süütegu ei jääks karistuseta. Süüdlaste tabamine on enamasti raske - kalmistud on suured ja neid ei saa võtta täies ulatuses pideva valve alla. Ka võib kuritegu välja tulla tükk aega pärast selle toime panemist. Seda olulisem on nii-öelda naabrivalve - igaüks meist võiks ju omaste haudu korrastamas käies panna tähele sedagi, mis toimub teistel hauaplatsidel. Ja kahtluse korral kalmistuvahti teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles