Marti Aavik: otse presidendiks

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Peeter Langovits

Eestis valitakse president ametisse viieks aastaks. Toomas Hendrik Ilves andis riigikogu ees vabariigi presidendi ametivande 9. oktoobril 2006. aastal. Igaüks võib liitmistehte järel öelda, millal umbes presidendivalimised taas päevakorda tõusevad. Mõnevõrra raskem küsimus on, kas valime järgmisel aastal sellise riigikogu, mis saab hakkama presidendi valimisega oma saalis, või kutsutakse selleks Estoniasse valimiskogu.



Lisan veel ühe küsimuse. Kas näeme, kuuleme ja loeme järgneva pooleteise aasta jooksul taas tulist vaidlust teemal, kas rahvas peaks saama presidenti otse valida või mitte?


Kõigi seniste presidendivalimiste eel on sel teemal avalikkuses väideldud.



Kui seekord peaks teisiti minema, on tegu väikese imega. Seda võiks siis tõlgendada kas või nii, et senistest vaidlemistest on sündinud midagi tõe või taipamise või ühise arusaamise laadset.



Kes tõsimeeli ühe või teise seisukoha poolt argumenteerida tahab, võiks enne lugeda näiteks eelmiste presidendivalimiste eelseid ajaleheartikleid. Ka riigikogu arutelusid sel teemal 2005. aastast. Need peaksid indu natuke jahutama.



Kõik ei ole tõsimeelsed. Erakondade kontorites on igasugust rahvast. Ennustan, et näeme vana näidendi «Otse presidendidks» uuslavastust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles