Argo Ideon: parteivõrsete raha

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Mitme erakonnaga seotud noorteorganisatsioonid on protestinud haridusminister Tõnis Lukase otsuse vastu, millega varasemail aastail neile antud toetus tänavu ära jääb. Tegu on sadade tuhandete kroonidega iga ühenduse kohta. Õigusenõudmine läheb edasi ilmselt kohtus.



Arutleda tahaks siinkohal aga mitte ministri otsuse seaduslikkuse üle. Mulle tundub, et erakondade noorteorganisatsioonide rahastamine sellise mehhanismi kaudu on põhimõtteliselt väär. Edaspidi võikski seda korraldada vahetult emaparteide poolt.



Miks nii arvan? Näiteks MTÜ Rahvaliidu Noored või MTÜ IRL Noorteühendus on küll formaalselt iseseisvad ning nende kõik liikmed ei pea kuuluma samal ajal parteisse (alla 18-aastaste puhul on see ka erakonnaseaduse järgi võimatu).



Tegelikkuses on selliste ühenduste näol aga tegu erakonna sidusorganisatsiooniga, või kui kasutada ärikeelt, siis tütarfirmaga. Jutt sellest, et tegu oleks samasuguste noorteühendustega nagu skaudid või noorkotkad, kus vaid tegevust on liikmete poliitikahuvile rohkem profileeritud, näib äärmiselt silmakirjalik.



Näiteks MTÜ Rahvaliidu Noored põhikirjas on konkreetselt öeldud, et liige ei tohi olla samal ajal mõne erakonna liige, välja arvatud Eestimaa Rahvaliit. Ega ka mõne teise partei noorteühenduse liige. Eraldada niisugust kooslust oma emaparteist on sama hea kui väita, et ka omaaegsel komsomolil ei olnud alluvussuhet NLKPga.



Juba emaerakonna nime kasutamine näitab, et lihtsalt klubilisest huvitegevusest on asi kaugel. Nende noorteorganisatsioonide mõte on toota parteile uut kaadrit – algul noori ligi meelitades sellega, et seal on lihtsalt põnev kokku saada, laagreid või diskosid korraldada jne, valimiskampaania saabumisel aga mobiliseeritakse koolipoisid ja -tüdrukud juba parteinänni jagama. Veidi vanematele maalitakse juba pilte võimalikust kiirest karjäärist. See langeb osaks muidugi mitte tuhandeile, vaid neile üksikutele, kelle organiseerimisvõime või ka lihtsalt enesehinnang partei külje all tiivad saab. Võib ju meenutada, et mõni aeg enne oma tähelendu Pärnu linnapeana osales Mart Viisitamm ühes teiste rohesärkides kesknoortega usinalt aktsioonides.



Riigikogus on arutusel erakonnaseaduse muudatused, mis puudutavad ka parteide rahastamist. Oleks väga mõistlik keelatagi seaduses parteide kontrolli all olevate sidusorganisatsioonide rahastamine riigieelarvest, välja arvatud otse erakonnaseaduses parteidele ette nähtud toetusest. Poliitnoored möllaku sama agaralt edasi, kuid nende abil ei peaks lubama parteilist ligipääsu riigikassale tagaukse kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles