Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Hanneli Rudi: sissisõda Pääskülas

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Peeter Langovits

Pääsküla rabas käib juba mõnda aega iselaadne sissisõda koerapissitajate ja suusatajate vahel. Pärast esimest korralikku lund ajasid suusatajad rajad sisse ja kohe olid kohal ka koertega jalutajad, kes neid suusajälgi agaralt laiali sõtkuma asusid.


Koerapissitajad ei halastanud ka suusarajale, mis aeti sisse valgustatud terviserajast mõned meetrid eemal. Kui ühele seal tegutsenud lõhkujale märkuse tegin, teatas ta, et kusagil tuleb ju käia.



Minu soovituse peale, et viis meetrit eemal on lumest puhtaks lükatud jalgrada, mida mööda võiks koeraga jalutada, hakkas vanemal naisel korraga hirmus kiire ja ta lahkus. Kahjuks mööda suusarada.



Eriti äge laastamistöö käis aastavahetuse ajal. Nii olid möödunud nädalavahetuseks rabas alles vaid üksikud rajalõigud. Tõsi, päris üksi koeraomanikud laastamistööga hakkama ei saanud.



Neile tuli appi Nõmme linnaosavalitsuse poolt rappa saadetud sahamees, kes hävitas põlendikuvahelisel teel säilinud suusaraja, mis seni oli koerapissitajate käest pääsenud. Sahamees «hoolitseb» ka selle eest, et valgustatud terviseraja serva aetud klassikajälg saaks korralikult siledaks lükatud ja mingil juhul püsima ei jääks.



Linnaosavalitsuse selline käitumine on eriti küüniline, sest paar päeva pärast laastamistööd manitseti kohalikus lehes koeraomanikke suusaradu mitte lõhkuma ning suusatajate vaeva hindama.



Millest selline vaen suusaradade vastu, on mulle siiani arusaamatuks jäänud. Üks võimalus on, et mõned koeraomanikud lihtsalt vihkavad suusatajaid sama palju kui nende lemmikud postiljone.



Aga välistada ei saa ka varianti, et jalutajate arvates on suusatajate puhul tegemist töötutega, kes linnavalitsuse käsul on rappa saadetud koeraomanikele teed tegema.



Uskuge mind, see ei ole nii. Suusatajad on tulnud rappa samal põhjusel kui jalutajad –  liikumist ja loodust nautima. Kõige tõenäolisem tundub selgitus, et osa inimesi lihtsalt oma ninast kaugemale ei näe ja teiste vaevast lugu pidada ei oska. Linnaosavalitsuse tegevusele suusaradade hävitamisel ei oska ma aga ühtegi põhjendust välja pakkuda.



Muide, viimaste luureandmete kohaselt pole suusatajad alistunud ja juba on jõutud sisse ajada mõned uued paarikümnemeetrised suusarajad.



Jääb üle ainult loota, et koeraomanikud mahuvad ära 1,5-meetrisele jalgrajale ja ei hakka selle kõrval oleva suusajälje arvelt rada laiemaks tegema ning ka Nõmme linnaosavalitsus suudab sahamehe rabast eemal hoida.

Tagasi üles