Euroopa tavatulistaja

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ibrahim Shkupolli
Ibrahim Shkupolli Foto: Lehtikuva/Scanpix

Vaid kaks päeva pärast seda, kui Ibrahim Shkupolli tappis Espoos viis inimest ja iseenda, hoidis Läti politsei eriüksuslane ära potentsiaalse massimõrva, lastes Emburgas maha Ernests Vārna nimelise mehe, kes ähvardas relvaga naabreid, lähedasi ja korrakaitsjaid.


Shkupolli oli Soomes elav, varem kohtulikult karistatud, 1966. aastal sündinud Kosovo albaanlane. Vārna oli Lätis elav, varem kohtulikult karistatud, 1955. aastal sündinud lätlane.



Kummagi jaoks polnud võõras suhtevägivald: albaanlase endine sõbranna oli hankinud talle lähenemiskeelu ning lätlase elu- ja joomakaaslane jooksnud tema eest metsa, üks king jalas.



Pole mõtet otsida üldistust Jokela, Kauhajoki ja Espoo tulistamiste vahel Soomes. Need olid üksikud juhtumid, mis torkavad väikese Euroopa riigi kontekstis silma ja juhivad tähelepanu sealgi eksisteerivatele sotsiaalprobleemidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles