Nii teebki Leida Vääna-Jõesuu koolilastele kaks korda päevas oma vanaema retseptide järgi süüa, teeb üksi kokku 108 portsjonit kaht eri lõunasööki ja lubab, et kolme kuu jooksul menüü ei kordu. Proovib kasutada vähem nisutooteid ja valmistada toite rohkem tatrast, riisist ning värsketest juurviljadest. Ka joogivalik on Vääna-Jõesuus lai: piim, jogurt, sidruniga tee, mahlajook, kakao.
Veel on üks asi, mida Leida oma köögikuningriigis oluliseks peab – kui lapsed sööma tulevad, olgu laud kaetud ja toit laual, nii et igaüks saab endale ise paraja koguse tõsta. Siis on kodune tunne. See kandiku peal söömine Leidale ei istu.
«Olen siin köögis üksi, saan teha, mida tahan,» ütleb Leida rahulolevalt, kuigi tema õlul on peale toidutegemise ka koristamine, lauakatmine ja toiduainete hankimine. Isegi kardinad õmbles kokatädi koolisööklale ise, sellised õrnad helerohelised, et oleks rõõmus sööma tulla.
Koolitoidu eredamad näited
• Ühes Lõuna-Eesti iseteenindusletiga koolis õpetas koolijuht lapsi toidu äraviskamisharjumusest lahti saama järgmise võttega: käis laudade vahel ringi, kilekotirull käes. Ulatas igaühele, kes oma toidu alles jättis, koti sõnadega: «Pane kilekotti, võta kaasa, see on sinu söök.»
• Ühes Põhja-Eesti koolis, kus omavalitsus riigi makstavale 78 sendile lisaraha ei anna, lahendas kool olukorra järgmiselt: need lapsed, kelle vanemad maksavad toiduraha lisaks, saavad praadi, ülejäänud aga ainult suppi.
• Ühes Tallinna koolis, kus pakuti hommikusööki, käis aasta jooksul järjekindlalt söömas vaid üks õpetaja. Sellest aastast seal hommikusööki enam ei pakuta.