Marge Väikenurm: tants ümber Otepää juhitoolide

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marge Väikenurm
Marge Väikenurm Foto: SCANPIX

Ka teistes Valgamaa kohtades on kraaklemist, aga Otepääl paistab see eriti silma. Kasu nimel vahetatakse pooli, sõnu ei valita, tegudest rääkimata, kirjutab ajalehe Valgamaalane ajakirjanik Marge Väikenurm.

alimisteni on jäänud otsustavad kuu aega. Valgamaal on kõige huvitavamad Otepää valimistulemused, sest viimasel neljal aastal on talvepealinnas olnud üks suurem või väiksem skandaal teise järel. Valijad peaksidki ju otsustama selle põhjal, mis kipub ununema. Tegelikkus näitab siiski, et kahjuks on valija mälu lühike.

Kas kellelgi on üldse veel meeles, et läinud aasta veebruaris käisid toonased Otepää abivallavanemad Andres Arike ja Merlin Müür peamiselt vanuritele kasutada mõeldud mikrobussiga kahenädalasel puhkusereisil Saksamaal ja väidetavalt tankisid bussi valla raha eest?

Arike astus pärast juhtumi avalikuks tulekut ametist tagasi (kinnitades, et põhjus polevat puhkusereisis), Müür sai juba sama aasta augustis vallavanemaks. Teda on siiani sellel kohal hoitud, ta on sõnaosav, tasakaalukas ja jätab malbe mulje. Skandaal ise on unustuse hõlma vajunud.

Kõige valulikum oli kindlasti kogu piirkonnale aeg, kui vald tahtis kõige ja kõigi kiuste Pühajärve põhikooli hingusele saata. See oli nagu kodusõda Otepää moodi. Võitlus sai tähelepanu üle Eesti. Sihva rahvas oli lõpuni kange ja noppis vandeadvokaat Allar Jõksi abiga kohtus magusa võidu. Kohus tühistas valla otsuse maakool kinni panna.

Mis järgmisena? Mullu detsembris tuli avalikuks, et nüüdseks endine reformierakondlasest volikogu liige ja Otepää gümnaasiumi direktor Aivo Meema on politsei huviorbiidis, sest tõusis kahtlustus, et koolijuht on aastaid välja rentinud kooli õpilaskodu ning selle eest saadud raha olevat läinud tema taskusse. Vald ei raatsinud või ei julgenud Meemat pärast seda, kui mees uurimise alla läks, lahti lasta. Seitse aastat direktori ametit pidanud Meema oli kindlameelselt pikka aega haiguslehel.

Koolimaja seinte vahel pole siiani ükski uus direktor tööd teinud. Eelmine konkurss, kui Meema aprillis tööst ilma jäi, läks nagu ludinal, kuni direktoriks valitud Tiit Tali ja vallavanem lootusetult tülli pöörasid. Tali sõnul ei pidanud Merlin Müür lubadustest kinni, vallavanem eitas süüdistusi. Tehti aga järgmine konkurss ning peagi peaks uus direktor ametis olema. Selle aja jooksul, kui Meema haiguslehel püsis, asus opositsioon, nende seas revisjonikomisjoni liikmed Valdur Siilbek ja Rein Vikard, kohalikku võimu kukutama. Kuhugi see neid ei viinud – mehi umbusaldati.

Ka spordimees Silver Eljand sattus veebruaris Reformierakonnaga järsku vaenujalale. Eljand oli pettunud, et jäi ilma SA Otepää Spordirajatised juhatuse liikme kohast.

Otepää Spordirajatiste nõukogu liikmetest hääletasid Ahto Saar ja Martin Teder selle poolt, et Eljand ametist tagasi kutsuda. Eljandi asemel asus sihtasutust ajutiselt juhtima Teder ning Tedre kohale abivallavanem Mairo Kangro. Teder kusjuures tunnistas leheveergudel, et teda survestati poliitiliselt.

Teder ja Kangro tulid nüüd valimistele uue valimisliiduga Meie Kodu, mille nimekirjast leiab peamiselt noori, kes loodavad volikokku pääseda. Ka teistes Valgamaa kohtades on kraaklemist, aga Otepääl paistab see eriti silma. Kasu nimel vahetatakse pooli, sõnu ei valita, tegudest rääkimata.

Sellisele suhtumisele oponeerib valimisliit Otepää Kodanik, kus on neid, kes ägedalt Pühajärve põhikooli sulgemise vastu seisid.

Vald sai hiljuti hakkama teoga, mille tagajärjed (loe: valijatelt tulevad hääled) võivad valimisliidule olla sama kasulikud ja hädavajalikud nagu vesi veskile. Vald jättis Otepääle sisse kirjutamata Pühajärve põhikooli nimel sõdinud Teet Reedi abikaasa Ene, kes kukkus viimasel minutil valimisnimekirjast välja.

Sissekirjutusest jäi Reedi ilm­a põhjusel, mis oleks üllatav igaühele meist: majal, kuhu sissekirjutust tahad, ei ole kasutusluba, kuigi samasse «elamiskõlbmatusse» hoonesse on elama sobinud teised sinu pereliikmed.

Maakonna valimiskomisjonile vaide esitamine ei aidanud. Komisjoni käed olid piltlikult öeldes seotud, sest omavalitsuse otsust nad kommenteerida ei saa. Komisjon arvestas vaid fakti, et 1. augustil oli Reedi Tartu elanik – seega, Otepää valimistel osalemine jääb ära. Märtriks tehtud Ene Reedit on valmis esindama taas Allar Jõks, kes püüab valda viia niikaugele, et Reedi kantaks ikkagi nimekirja. Kui mitte, siis kohtusse minnes poleks Jõksi sõnul võit võimatu. Segadused olid ka taotlustega valimisreklaami ülespanekuks, millest valimisliit pidi suu puhtaks pühkima, sest vald ei andnud neile reklaamide jaoks luba.

Valimisliit Otepää Kodanik leiab, et on Reformierakonnale tugev konkurent, keda tasub takistada. Vastastikust antipaatiat kumbki ei varjagi. Otepää Kodanik rõhub sellele, et nende kandidaadid suudavad valla juhtimise muuta läbipaistvaks, ausaks ja kaasavaks. Kõlab väga ahvatlevalt, aga ka liialdavalt, eks?

Samas on põnev mängida mõttega, mis saaks, kui valimisliit võidaks kohalikud valimised. Mõne ajaga selguks, kas suurtest sõnadest sünnivad ausad ja üllad otsused. Näeks, kas valimisliit suudab olla sama tugev nagu üks erakond. Veelgi huvitavam on, kas Otepää võiks olla rahulikum kant, kus võimuihalusega äärmustesse ei minda. Kellele Otepää elanikud valimistel oma hääle anda saavad? Keskerakonna nimekiri on üheksa kandidaadiga kõige lahjem. Reformierakonna nimekirjas kandideerib 26 inimest. Otepää Kodaniku nimekiri on samuti korralik, sest sealt leiab 22 nime.

Kahel viimasel võib hästi minna, kuna nimekirjades on erinevaid inimesi. Pealegi nad vastanduvad teravalt üksteisele. Ühe käitumist taunitakse, aga samas ollakse temaga harjunud. Teine lubab uut Otepääd, kuid seostub rohkem väsitanud koolisaagaga. Valimisliidust Otepää püüab kindlasti kõige rohkem hääli vallavanemakandidaat Jaanus Raidal, ilmselt ka Silver Eljand.

Peamiselt noortele mõeldud valimisliit Meie Kodu on oma ridadesse meelitanud Pühajärve restorani armastatud ettekandja Margit Tali ja sportlase Tanel Ojaste, keda toetaks peale nendevanuste ka vanemad inimesed. Liidule toob üldiselt kasu, et noortel on nüüd, keda valida – sõpru ja tuttavaid, keda nad hästi teavad ja seepärast usaldada julgevad. IRLi suhteliselt napist nimekirjast jäävad silma vallavanemakandidaat Jaanus Barkala, Valdur Sepp ja Peeter Kangur.

Kui Tõrvas ja Valgas on jõujooned enam-vähem selged, siis Otepää on müstiline koht. Ennustamisega oleks lausa patt tegeleda, sest sellega võib vabalt alt minna. Kõige igavam variant oleks siiski, kui volikogu laua taha istuksid enamikus Reformierakonna kandidaadid, nagu praegugi. Põnevust pakuks ja värskust annaks, kui erakonna tõukaks troonilt mõni valimisliitudest, mis juhtus ka neli aastat tagasi. Värskus püsiks muidugi seni, kuni ei hakataks taas pooli vahetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles