Juhtkiri: uus politseijuht tegutseb jõuliselt

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Siseminister otsis uut politseijuhti kaua ning astus kange otsimise käigus mitu korda reha peale – esimese konkursi ebaõnnestunuks kuulutamine oli väiksemat sorti skandaal ja tema ettepanek määrata sellesse ametisse vanglate juht Priit Kama tekitas parlamendikomisjonis pahameeletormi.

Vastu kevadet pakkus siseminister Vaher välja oma nimekaimu, politseis pikki aastaid edukalt tegutsenud, aga senise juhtkonnaga paljudes asjades eri meelt oleva Elmar Vaheri. Riigikogu õiguskomisjon, teiste hulgas endised politseijuhid Laanet ja Seppik, nõustusid selle ettepanekuga ilma vastuväideteta – Elmar Vaheri ametisse määramist saatis üksmeelne heakskiitev mõmin. Poliitikute antud usalduskrediit, mille toel Elmar Vaher tippjuhina alustas, on märkimisväärne ning tundub, et ta on oma seniste tegude ja sõnadega seda igati õigustanud.

Ühelt poolt on ta ilmselgelt sisemiselt motiveeritud tegutsema selle nimel, et liita neli aastat tagasi formaalselt kokku pandud organisatsioonid ka sisuliselt ühiseks jõuks – st astuma palju samme, mis seni on olnud nii politseinikele kui piirivalvuritele vastukarva. Teisalt tunneb ta nii politseitööd kui ka seda organisatsiooni suurepäraselt – ta pole vajanud pikka sisseelamisaega, tema autoriteeti ja asjatundlikkust on raskem kahtluse alla seada, kui see võinuks olla mõnest muust valdkonnast üle tulnud tippjuhi puhul, ning ilmselt on teda ka raske verest välja lüüa professionaalses kuues udujuttudega sellest, kuidas midagi ei saa teha. Tundub, et selle valikuga on siseminister ja teised poliitikud kümnesse tulistanud.

Politsei- ja piirivalveameti juht Vaher sõnastab lihtsate, arusaadavate ja jõuliste sõnadega oma organisatsiooni eesmärgid ning annab sellega kõigile (juba neli aastat tagasi) ühendametisse kokku toodutele kätte tooni. Märke sellest, et ühendamine on varem olnud kokteil sisemisest tõrksusest ja kohati formaalsustega ülepingutamisest, on palju.

Sisuliselt kattuvate tegevustega üksused polnud ühendatud; endiselt eksisteerib arusaam, et piirivalvuritel ei sobi tegeleda elementaarsete politsei ülesannetega jne.

Eelmise politseijuhi ametist lahkuma sundinud skandaal (taatlemata kiirusemõõtjate näitude järgi kirjutati inimestele välja trahve) tõi muuhulgas avalikkuse ette sellegi, et tugiteenuste korraldamine oli ülipüüdlikult koondatud keskkontorisse, ent piisavalt tähelepanu ei pööratud sellele, kas põhitegevus lõpuks ikkagi sihipäraselt toimib.

Kas Elmar Vaher kõiges ettevõetus edukaks osutub, seda näitab mõistagi aeg, ent tema eesmärkidele keskendumine ja tegutsemisstiil tundub olevat sümpaatne ja tõhus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles